"Sa te speli pe maini, sa ai curatenie in bucatarie, iar cutitele si toate instrumentele pe care le folosesti sa fie mereu curate, reprezinta prima regula pentru a avea alimente sigure si sanatoase. Cele cinci mesaje-cheie ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru a avea o mancare mai sigura sunt: "Pastrati curatenia", "Separati alimentele gatite de cele crude", "Gatiti cat mai bine alimentele", "Pastrati alimentele la temperaturi sigure (cea mai periculoasa zona fiind aceea cu temperaturi cuprinse intre 5 si 60 de grade), "Folositi surse de apa si materii prime sigure", a spus Victor Olsavszky.
Sub sloganul "De la ferma in farfurie, mancarea sigura sa fie. Cat de sigura este mancarea ta?", OMS a lansat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, un test care cuprinde cinci intrebari. Respondentii trebuie sa aleaga pentru fiecare intrebare raspunsurile "adevarat" sau "fals", pentru a afla cat de bine cunosc reguli de baza privind siguranta alimentelor, scrie MEDIAFAX.
"Bolile care se transmit prin mancare pot fi mortale", "Daca mancarea arata bine si miroase bine, inseamna ca este buna de mancat", Unele microorganisme ajuta la prepararea mancarurilor si bauturilor", "Frigiderul din gospodarie trebuie sa aiba temperatura: Sub 8 grade Celsius / Sub 5 grade Celsius", "Pastrand alimentele preparate separat de cele crude, preveniti contaminarea" sunt intrebarile din testul OMS.
"Distribuie quizul si ajuta-ti prietenii sa-si testeze cunostintele", ii indeamna OMS pe cei care doresc sa raspunda la intrebari.
Siguranta alimentatiei este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sanatatii, sarbatorita in fiecare an in 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 1948. OMS estimeaza ca numarul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decat cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lantului alimentar. Numarul persoanelor care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din alimente si a microorganismelor, cum ar fi Salmonella, ar trebui sa fie un semnal de alarma, in conditiile in care oamenii au acces mai mare la alimente transportate de pe un continent pe altul, potrivit OMS.
Alimentația zilnică în timpul sezonului rece
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Spațiile verzi și eficiența energetică, viziunea pentru un București sustenabil
Sursa: green.start-up.ro
-
She's Next: femeile adună mai ușor oameni. Cum se aplică asta în antreprenoriat?
Sursa: start-up.ro
-
Secretele vedetelor de la Hollywood pentru un machiaj impecabil. Tehnici și...
Sursa: garbo.ro
-
Cora devine Carrefour: până la începutul lunii mai toate hipermarketurile vor...
Sursa: retail.ro
-
Scam-urile ce promit investiții, creștere de 142% în 2023
Sursa: futurebanking.ro
-
Un român pierde anual 700 de euro din cauza fraudelor online: oamenii își dau...
Sursa: wall-street.ro
-
Anda Adam se pregătește de nuntă! Artista va avea 500 de invitați, iar nașii...
Sursa: kudika.ro