Igiena este una dintre cele cinci reguli de aur care trebuie respectate pentru a preveni transmiterea unor boli grave, dintre care unele pot duce la deces, dar si pentru ca mancarea sa fie sigura, a declarat, marti, reprezentantul OMS pentru Romania,Victor Olsavszky, de Ziua Mondiala a Sanatatii.

"Sa te speli pe maini, sa ai curatenie in bucatarie, iar cutitele si toate instrumentele pe care le folosesti sa fie mereu curate, reprezinta prima regula pentru a avea alimente sigure si sanatoase. Cele cinci mesaje-cheie ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru a avea o mancare mai sigura sunt: "Pastrati curatenia", "Separati alimentele gatite de cele crude", "Gatiti cat mai bine alimentele", "Pastrati alimentele la temperaturi sigure (cea mai periculoasa zona fiind aceea cu temperaturi cuprinse intre 5 si 60 de grade), "Folositi surse de apa si materii prime sigure", a spus Victor Olsavszky.

Sub sloganul "De la ferma in farfurie, mancarea sigura sa fie. Cat de sigura este mancarea ta?", OMS a lansat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, un test care cuprinde cinci intrebari. Respondentii trebuie sa aleaga pentru fiecare intrebare raspunsurile "adevarat" sau "fals", pentru a afla cat de bine cunosc reguli de baza privind siguranta alimentelor, scrie MEDIAFAX.

"Bolile care se transmit prin mancare pot fi mortale", "Daca mancarea arata bine si miroase bine, inseamna ca este buna de mancat", Unele microorganisme ajuta la prepararea mancarurilor si bauturilor", "Frigiderul din gospodarie trebuie sa aiba temperatura: Sub 8 grade Celsius / Sub 5 grade Celsius", "Pastrand alimentele preparate separat de cele crude, preveniti contaminarea" sunt intrebarile din testul OMS.

"Distribuie quizul si ajuta-ti prietenii sa-si testeze cunostintele", ii indeamna OMS pe cei care doresc sa raspunda la intrebari.

Siguranta alimentatiei este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sanatatii, sarbatorita in fiecare an in 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 1948. OMS estimeaza ca numarul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decat cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lantului alimentar. Numarul persoanelor care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din alimente si a microorganismelor, cum ar fi Salmonella, ar trebui sa fie un semnal de alarma, in conditiile in care oamenii au acces mai mare la alimente transportate de pe un continent pe altul, potrivit OMS.

Citeste si:
Alimentația zilnică în timpul sezonului rece
Alimentația zilnică în timpul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.