Ministerul de Externe informeaza ca un cetatean roman si un membru al familiei sale au fost evacuati, duminica, din Yemen, dupa ce alti trei romani au fost scosi, sambata, din aceasta tara in care conflictul violent a escaladat in ultima perioada.

"Astazi, 5 aprilie 2015, au fost evacuati un cetatean roman si un membru de familie al acestuia. La data de 4 aprilie 2015, au mai fost evacuati 4 cetateni romani si un membru de familie", se arata intr-un comunicat MAE, remis MEDIAFAX. MAE precizeaza ca acestia se adauga celor 3 cetateni romani, angajati ai unei companii care activa pe plan local, care au fost evacuati la data de 30 martie 2015 de o fregata chinezeasca, cu destinatia Djibouti, fiind ulterior repatriati, precum si celor 14 cetateni romani, specialisti ai unei companii romanesti, care desfasura activitati de munca in Yemen, finalizarea procedurii de repatriere avand loc in seara zilei de 25 martie 2015.

In prezent, MAE, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Abu Dhabi, in cooperare cu organizatiile internationale implicate in procedurile de evacuare si cu statele care au cetateni proprii in Yemen si actioneaza, ca si Romania, pentru evacuarea lor, "depune eforturi constante pentru a acorda sprijin si asistenta cetatenilor romani aflati in zona". Totodata, se mentine permanent legatura cu reprezentantii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE din regiune. MAE reaminteste ca pe site-ul sau a fost postat anterior debutului crizei un avertisment de calatorie pentru Yemen, care contine nivelul maxim de alerta, respectiv "Pericol major – parasiti imediat zona sau tara!".

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza solicitarea adresata cetatenilor romani prezenti in zonele de conflict, de a contacta misiunile Romaniei din teritoriu pentru a-si inregistra prezenta, astfel incat sa poata beneficia de asistenta si protectie consulara si totodata, de a consulta informatiile furnizate prin intermediul aplicatiei "Calatoreste in siguranta" - care poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone, si serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".

Cinci sute nouasprezece persoane, majoritatea civili si 90 de copii, au fost ucise in ultimele doua saptamani de violente in Yemen, a anuntat, joi, coordonatoarea operatiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citata de Associated Press. In plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost ranite, iar alte zeci de mii si-au parasit locuintele. In acest context, Valerie Amos si-a exprimat, in special, ingrijorarea fata de "siguranta copiilor, care sunt prinsi la mijloc".

Citeste si:
Șerban Huidu, în pericol de moarte de mai multe ori. Cum crede că...
Șerban Huidu, în pericol de...

Arabia Saudita a declansat saptamana trecuta Operatiunea "Furtuna Determinarii", in scopul "apararii Administratiei legitime" a presedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vanatoare saudite bombardeaza pozitii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, si din nordul tarii. La operatiuni participa si avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc si Sudan, scrie mediafax.

Militiile siite huthi, sustinute de Iran, avansasera spre sudul Yemenului, o tara aflata in anarhie dupa ce insurgentii au ocupat capitala, in septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt stationate in sudul tarii, unde se afla presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, sustinut de Statele Unite. Presedintele Yemenului a plecat in exil saptamana trecuta. In Yemen sunt active si celule ale organizatiei Al-Qaida in Peninsula Arabia si ale grupului Stat Islamic, doua retele teroriste sunnite. Arabia Saudita, o tara preponderent sunnita, acuza Iranul siit, principalul adversar regional, ca alimenteaza conflictul interconfesional din Yemen prin sustinerea insurgentilor siiti huthi. Arabia Saudita este unul dintre aliatii strategici ai Statelor Unite in Orientul Mijlociu.

Citeste si:
Wizz Air introduce două rute noi spre Arabia Saudită
Wizz Air introduce două rute...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.