Cel putin 62 de copii au fost ucisi, iar alti cel putin 30 raniti in mai putin de o saptamana de la lansarea operatiunii militare a coalitiei coordonate de Arabia Saudita impotriva insurgentilor huthi din Yemen, a anuntat UNICEF, relateaza 24matins.fr, in editia electronica de miercuri.

"Copiii trebuie neaparat protejati. Partile implicate in acest conflict trebuie sa faca tot ce le sta in putere pentru a proteja copiii", a declarat Julien Harneis, reprezentantul UNICEF pentru Yemen. Serviciile sanitare si sistemul educativ din Yemen au fost grav afectate de conflictul militar in curs, a prevenit agentia ONU pentru copii.

In plus, malnutritia ar putea afecta numerosi copii, indeosebi in centrul Yemenului, unde securitatea alimentara nu mai poate fi asigurata, a avertizat UNICEF.Organizatiile umanitare au semnalat marti dificultati in aprovizionarea populatiei civile pe la granita cu Arabia Saudita.

Arabia Saudita a declansat saptamana trecuta Operatiunea "Furtuna Determinarii", in scopul "apararii Administratiei legitime" a presedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vanatoare saudite bombardeaza pozitii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, si din nordul tarii. La operatiuni participa si avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc si Sudan, scrie MEDIAFAX.

Militiile siite huthi, sustinute de Iran, avansasera spre sudul Yemenului, o tara aflata in anarhie dupa ce insurgentii au ocupat in septembrie 2014 capitala, Sanaa. Serviciile de securitate yemenite sunt stationate in sudul tarii, unde se afla presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, sustinut de Statele Unite. Presedintele Yemenului a plecat in exil saptamana trecuta. In Yemen sunt active si celule ale organizatiei Al-Qaida in Peninsula Arabia si ale grupului Stat Islamic, doua retele teroriste sunnite. Arabia Saudita, o tara preponderent sunnita, acuza Iranul siit, principalul adversar regional, ca alimenteaza conflictul interconfesional din Yemen prin sustinerea insurgentilor siiti huthi. Arabia Saudita este unul dintre aliatii strategici ai Statelor Unite in Orientul Mijlociu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.