Peste 100 de cetateni germani, majoritatea etnici germani din Rusia repatriati dupa al Doilea Razboi Mondial, s-au alaturat fortelor separatiste proruse din estul Ucrainei in lupta impotriva trupelor nationale ucrainene, scrie "Welt am Sonntag", citat de Deutsche Welle in pagina electronica.

Spre deosebire de jihadistii germani care au plecat sa lupte alaturi de gruparea terorista Statul Islamic in Siria, cetatenii germani care iau parte la conflictul din estul Ucrainei nu se tem ca ar putea sa dea socoteala in justitie dupa ce revin acasa. Insa acest lucru s-ar putea schimba in curand.

"Atunci cand germanii participa in asemenea conflicte, ei trebuie sa fie pedepsiti pentru organizarea unor activitati teroriste", a declarat pentru Welt am Sonntag Stephan Meyer, un expert in afaceri interne din cadrul coalitiei aflate la putere in Germania. El a cerut ca celor care participa in conflicte separatiste si au dubla cetatenie sa le fie retrasa cetatenia germana.

In Letonia, spre exemplu, militari care lupta pentru trupe straine risca pana la zece ani de inchisoare. Insa legea se aplica tuturor cetatenilor letoni care lupta impotriva suveranitatii unui stat international recunoscut, scrie saptamanalul german in editia de duminica, scrie MEDIAFAX.

Kievul, ingrijorat

Pe de alta parte, Ucraina si-a exprimat ingrijorarea fata de "turismul de razboi" din Germania. Ambasadorul ucrainean la Berlin Andrei Melnik a declarat pentru Welt am Sonntag ca a cerut Guvernului german sa se asigure ca cetatenii germani "nu pleaca in estul (Ucrainei) sau participa la crime si omoruri".

Guvernul german s-a declarat surprins de afirmatiile Kievului potrivit carora cetateni germani pleaca sa lupte in conflictul din Ucraina. Procurorul general nu are suficiente dovezi in acest sens, precizeaza Berlinul intr-un comunicat.

Insa Ministerul german de Interne a anuntat ca exista dovezi ca cetateni germani participa "individual" la conflictul ucrainean, dar ca nu detine indicii despre motivatiile acestora. "In cazul in care exista vreo informatie despre posibile calatorii ale unor persoane cu scopul de a participa la conflictul din Ucraina, acestea vor fi folosite pentru impiedicarea calatoriilor sau ingreunarea lor", a declarat ministerul citat de Welt am Sonntag.

Numerosi tineri germani posteaza pe Internet fotografii in care apar purtand arme si uniforme, laudandu-se cu participarea lor la conflictul din Ucraina. Un german a murit luptand pentru separatistii prorusi, pe 12 februarie, potrivit unei cercetari efectuate de catre saptamanalul german.

Citeste si:
Lupte raportate în Bakhmut și Soledar din regiunea Donbas, Ucraina
Lupte raportate în Bakhmut și...

Cel putin 6.000 de persoane au murit in conflictul din estul Ucrainei, o regiune in care insurgenti prorusi incearca sa obtina autonomia fata de Kiev. Un armistitiu, semnat in februarie la Minsk, se afla in vigoare, dar partile se acuza reciproc de incalcarea lui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.