Papa Francisc marcheaza, vineri, doi ani de la inceperea mandatului, beneficiind, chiar daca exista unele nemultumiri, de o popularitate care pare sa fi revigorat Biserica Romano-Catolica, desi criticii ii reproseaza relativismul moral si limbajul plastic.

"Papa Francisc marcheaza vineri doi ani de la inceperea mandatului, beneficiind de o popularitate care a adus Biserica Romano-Catolica la un nivel asemanator cu cel din timpul Papei Ioan Paul al II-lea. In acelasi timp, seful Bisericii Catolice se confrunta cu perspectiva unui an dificil, pe fondul disensiunilor in randul cardinalilor si episcopilor referitoare la o serie de subiecte, de la reformarea sistemului financiar al Vaticanului la problematica familiei contemporane", comenteaza agentia americana Associated Press.

Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite de Institutul Pew, 90 la suta dintre catolicii americani au perceptii favorabile despre Papa Francisc, iar 60 la suta au opinii "foarte favorabile". Nivelul de popularitate al sefului Bisericii Catolice este similar cu cel din perioada Papei Ioan Paul al II-lea, noteaza AP, subliniind ca rata de popularitate pe care o avea Papa Benedict al XVI-lea este depasita chiar si la nivelul catolicilor practicanti foarte activi.

"La doi ani dupa ce a fost ales, Francisc a transformat ireversibil fata papalitatii", crede analistul Marco Politi. "Revenirea la un papa iconic, doctrinar, monarh absolut nu va fi niciodata posibila fara o pierdere dramatica a legaturilor cu societatea contemporana, cu credinciosii si necredinciosii", adauga Marco Politi, notand ca Papa Francisc este un personaj "paradoxal", osciland intre o charisma populara enorma si nemultumirea anumitor grupuri religioase, scrie MEDIAFAX.

"Dupa doi ani de mandat, Papa Francisc continua sa fie un pontif imposibil de etichetat, un iezuit axat pe dreptate sociala. Papa Francisc continua sa sustina ferm doctrina catolica in cazul avortului, dar este inclinat sa ofere consiliere cuplurilor transsexuale. Se considera un fiu credincios al Bisericii, dar crede ca teologii sunt obstacole in calea evanghelizarii. Si insista ca mila - nu moralitatea - trebuie sa ghideze linia pastorala a clerului catolic", adauga Associated Press.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Insa abordarea pastorala a cardinalului argentinian Jorge Mario Bergoglio ales Papa pe 13 martie 2013 a generat si controverse, seful Bisericii Catolice fiind criticat pentru relativism moral, pentru atitudinea laxa fata de linia dogmatica romano-catolica, limbajul plastic sau chiar pentru presupusul populism.

"In opinia mea, maretia spirituala a crestinismului consta si in depasirea rationalitatii demonstrative: Dumnezeul iudaismului, prezent mai mult in spiritul cautarii si intrebarii decat in cel al raspunsului, se mentine in acest fel in Noul Testament. Insa cu acest «Papa pop», care in loc de a explica tinde sa simplifice si sa consoleze, sensul sacrului pare sa aiba de suferit, in asteptarea unor vremuri mai bune", considera scriitorul italian Giovanni Accolla intr-un editorial intitulat "Exageratele simplificari ale Papei Francisc si sfarsitul sacrului", publicat in revista culturala Totalità.

Citeste si:
Răspunsul Oanei Roman la criticile Catincăi: Nimeni nu are dreptul...
Răspunsul Oanei Roman la...

Tot in randul criticilor, cardinalul american Leo Burke declara in cotidianul spaniol "Vida Nueva", despre Papa Francisc, ca "Biserica nu mai are pe nimeni la carma". Referindu-se la dezbaterile din Sinodul catolic privind Familia, in care Papa Francisc pledase pentru o atitudine mai flexibila in subiecte precum cuplurile de acelasi sex sau cele divortate, Episcopul american Thomas Tobin comenta: "Fiti calmi, Dumnezeu ramane la locul Lui".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.