Razboiul din Siria a impins 80% din populatia tarii in saracie, a redus speranta de viata cu 20 de ani si a determinat pierderi economice estimate la peste 200 de miliarde de dolari, de la inceputul conflictului in martie 2011.

Raportul Centrului Sirian pentru Cercetari Politice prezinta o imagine devastatoare a "prabusirii sistematice si distrugerii" fundatiei economice a Siriei, afirmand ca bogatia, infrastructura, institutiile si mare parte din forta de munca au fost "distruse", relateaza Associated Press.

Aproape trei milioane de sirieni si-au pierdut locurile de munca in timpul conflictului, ceea ce inseamna ca peste 12 milioane de persoane au ramas fara principala sursa de venit, adauga raportul, precizand ca rata somajului a crescut de la 14,9 la suta in 2011, la 57,7 la suta la sfarsitul lui 2014.

"In conditiile in care o mare parte a comunitatii a pierdut sansa de a lucra si a obtine un venit, peste 4 din 5 sirieni traiesc acum in saracie", subliniaza raportul. "Intrucat a devenit o tara de saraci, 30 la suta din populatie a coborat intr-o saracie abjecta, in care familiile se lupta sa obtina alimentele de baza necesare supravietuirii".

Potrivit raportului, conflictul de patru ani, alaturi de dezintegrarea economica si fragmentarea sociala au condus la o scadere de 15 procente a populatiei Siriei, de la 20,87 de milioane in 2010, pana la 17,65 milioane la sfarsitul anului trecut.

Sirienii reprezinta acum cea mai mare populatie de refugiati din lume dupa palestinieni, dupa ce 3,33 milioane de persoane au fugit in alte tari, continua textul. In plus, 1,55 milioane de sirieni au plecat din tara pentru a-si gasi de lucru si o viata in siguranta, in timp ce alti 6,8 milioane si-au parasit locuintele dar raman in Siria, scrie MEDIAFAX.

Raportul, sustinut de Programul de Dezvoltare al ONU si de agentia ONU pentru refugiati palestinieni, mai afirma ca economia Siriei continua sa se deterioreze. In contextul intensificarii violentelor, numarul deceselor a crescut dramatic la 210.000, iar cel al ranitilor la 840.000, reprezentand in total 6 la suta din populatia Siriei, conform textului.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

"La fel de teribil este dezastrul tacut care a redus speranta de viata la nastere de la 75,9 ani in 2010, la 55,7 ani la sfarsitul lui 2014", o scadere de 27 de procente, precizeaza raportul. Educatia este de asemenea "in stare de colaps", in conditiile in care 50,8 la suta dintre copiii de varsta scolara nu mai merg la cursuri in anul scolar 2014-2015, iar aproximativ o jumatate dintre ei au pierdut trei ani de scoala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.