Hillary Rodham Clinton a folosit in interes de serviciu numai un cont personal de e-mail pe cand a ocupat postul, potrivit unor oficiali de la Departamentul de Stat, ea incalcand prevederile federale cu privire la corespondenta.

Potrivit ziarului, Clinton nu a avut o adresa de e-mail guvernamentala in timpul celor patru ani de mandat, iar asistentii ei nu au salvat e-mailurile pe serverele Departamentului de Stat la vremea respectiva, asa cum prevede legea federala. Ei au revazut abia recent zeci de mii de pagini de corespondenta si au decis sa predea Departamentului in total 55.000 de pagini de e-mailuri, in urma cu doua luni.

Explicatiile pe care reprezentantii lui Clinton le-au oferit au fost considerate "alarmante" de catre fosti oficiali de la Arhivele Nationale americane, care au denuntat o incalcare grava. Un purtator de cuvant al lui Clinton, Nick Merrill, a aparat modul in care aceasta a folosit e-mailul, subliniind ca fostul oficial s-a conformat "literei si spiritului reglementarilor".

Potrivit legii federale, scrisorile si e-mailurile trimise si primite de catre oficiali federali sunt considerate documente guvernamentale si este necesar sa fie pastrate astfel incat comisiile Congresului, istoricii si presa sa le poata gasi. Sunt exceptate de la aceste prevederi anumite materiale clasificate si sensibile. Clinton nu este primul oficial guvernamental - si nici primul secretar de Stat - care a folosit contul personal de e-mail in interes de serviciu. Insa utilizarea exclusiva a e-mailului privat, pentru intreaga activitate, pare neobisnuita, apreciaza un expert, potrivit MEDIAFAX.

Aplicarea unor sanctiuni din cauza nerespectarii prevederilor cu privire la stocarea documentelor oficiale este rara, deoarece Arhivele Nationale americane au competente reduse in acest sens. Dezvaluirea cu privire la folosirea contului privat de e-mail readuce in atentie reprosuri formulate la adresa presedintelui Bill Clinton pentru o lipsa de transparenta si un apetit catre secretomanie, noteaza NYT.

Republicanul Jeb Bush, candidat la presedintie, la fel ca democrata Hillary Clinton, a fost nevoit sa restituie, in decembrie, e-mailuri din cei opt ani cat a fost guvernatorul Floridei. NYT mai precizeaza ca nu este clar daca acest cont personal al lui Hillary Clinton era incriptat sau era prevazut cu masuri de securitate, dat fiind caracterul sensibil al activitatii sale la conducerea diplomatiei americane.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

Succesorul ei, John Kerry, a folosit e-mailul de serviciu de cand a preluat functia, iar corespondeta sa este pastrata de catre Departament, potrivit anturajului acestuia. Inainte ca reglementarile din prezent sa intre in vigoare, fostul secretar de Stat State Colin L. Powell, care a detinut postul in perioada 2001-2005, a folosit e-mailul personal pentru a comunica atat cu oficiali si ambasadori americani, cat si cu lideri straini.

In octombrie, Departamentul de Stat le-a solicitat fostilor secretari de Stat, incepand cu Madeleine K. Albright, sa-i transmita orice documente din timpul mandatului, intr-un efort de imbunatatire a pastrarii acestor informatii.

Faptul ca Hillary Clinton folosea e-mailul personal a fost descoperit de o comisie a Camerei Reprezentantilor care i-a cerut corespondenta cu asistentii sai referitoare la atacul de la Consulatul american din Benghazi, in Libia. Departamentul de Stat a trimis comisiei aproximativ 300 de e-mailuri, insumand aproximativ 900 de pagini - dupa ce a revizuit e-mailurile lui Clinton.

Citeste si:
Joe Biden, omagiu adus secretarului de stat Madeleine Albright
Joe Biden, omagiu adus...

Nici fostul secretar de Stat si nici comisia nu au dorit sa comenteze cu privire la continutul acestor documente sau sa spuna daca vor fi facute publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.