Mii de persoane stau la coada la un centru pentru drepturile omului din Moscova pentru a-i aduce un ultim omagiu opozantului rus Boris Nemtov, asasinat vineri noaptea in apropiere de Kremlin si care urmeaza sa fie inmormantat marti, relateaza agentia DPA in pagina electronica.

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Nemtov a fost expus intr-o mica sala din Centrul Saharov, iar numeroase persoane au depus flori si lumanari. Fostul lider al opozitiei va fi inmormantat dupa-amiaza, intr-un cimitir situat la periferia capitalei ruse. La serviciul funerar participa si demnitari straini, printre care fostul premier britanic John Major, ambasadorul american John Tefft, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, si comisarul german pentru Rusia, Gernot Erler.

Cel putin doi parlamentari europeni au afirmat ca Rusia i-a impiedicat sa participe la funeraliile lui Boris Nemtov. Fostul ministru leton de Externe Sandra Kalniete, in prezent europarlamentar, a declarat ca politistii de frontiera au oprit-o pe aeroportul Seremetievo din Moscova, luni seara.
Bogdan Borusewicz, presedintele Senatului polonez, a declarat anterior la Varsovia ca autoritatile ruse au refuzat sa-i acorde viza. El a apreciat ca presedintele rus Vladimir Putin conduce Rusia spre dictatura.

Cine era Boris Nemtov, unul dintre cei mai INVERSUNATI critici ai lui Putin

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a precizat ca presedintele nu va participa la funeralii, dar il va trimite pe reprezentantul sau in Parlament, Garry Minh, scrie MEDIAFAX.

Nemtov a fost impuscat mortal vineri noaptea in apropierea zidurilor Kremlinului. Ucigasul a fugit fara sa fie identificat, determinandu-i pe activistii din opozitie sa il acuze pe presedintele Vladimir Putin ca a ordonat asasinatul sau cel putin ca a creat o atmosfera de ura politica ce a condus la comiterea acestei crime. Putin a numit uciderea lui Nemtov o "provocare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.