Autorul Yasar Kemal, unul dintre cei mai importanti scriitori ai Turciei, care a celebrat in operele sale vietile celor asupriti si ale carui carti au fost traduse in 40 de limbi, a murit, sambata, la varsta de 91 de ani, transmite Reuters.

Yasar Kemal a fost internat in spital de la mijlocul lunii ianuarie, din cauza unor probleme respiratorii si cardiace, potrivit presei turce. Decesul sau a fost cauzat de insuficienta multipla a organelor.

Yasar Kemal, de origine kurda, pe numele sau adevarat Kemal Sadık Gökçeli, s-a nascut intr-un sat din sud-estul Turciei, cu cateva saptamani inainte de fondarea Republicii Turce pe ramasitele Imperiului Otoman, scrie MEDIAFAX.

Locul nasterii lui Kemal, fertila campie Çukurova, este cel in care au loc cele mai multe dintre povestile sale, inclusiv actiunea din cel mai cunoscut roman al sau "Indje Memed, haiducul/ İnce Memed" (aparuta la Bucuresti in limba romana in 1964, la Editura pentru literatura universala, n.r), din 1955, despre un haiduc care se razbuna pe un nobil crud. Cartea i-a adus scriitorului, in cele din urma, in 1973, o propunere la premiul Nobel pentru literatura. "Niciun scriitor nu poate fi un mare romancier fara propria sa Çukurova", a spus la un moment dat Kemal.

Viata autorului a fost atinsa de tragedii inca de la o varsta frageda. Cand avea cinci ani, Kemal a fost martorul uciderii tatalui sau de catre un orfan pe care familia sa il adoptase. Evenimentul a stat la baza romanului "Salman the Solitary" ("Yağmurcuk Kusu", titlul original in limba turca, n.r.).

Yasar Kemal a renuntat la studii in timpul gimnaziului si a lucrat la o ferma si apoi intr-o fabrica, inainte de a obtine o masina de scris si a deveni, in cele din urma jurnalist. Influentele sale literare includ autori precum Lev Tolstoi, Anton Cehov si Stendhal. Regretatul cineast Elia Kazan, care s-a nascut tot in Turcia, declara in trecut despre prietenul sau: "Kemal este un povestitor de moda veche, in traditia lui Homer, un purtator de cuvant pentru un popor care nu avea alta voce".

Candva un membru de frunte al Partidului Marxist al Muncitorilor, Kemal, care se uita crucis dupa ce si-a pierdut ochiul drept in copilarie, in urma unui accident cu un cutit, a fost arestat de mai multe ori pentru activitatile sale politice. In 1995, scriitorul a fost judecat sub acuzatia de propaganda separatista pentru sustinerea acordata disidentilor kurzi si a primit o pedeapsa cu suspendare.

Citeste si:
Bojdeuca lui Ion Creangă, închisă pentru un an și jumătate. Va fi...
Bojdeuca lui Ion Creangă,...

Cunoscut pentru abordarea sa lirica, Kemal, care a ajutat la dezvoltarea "romanului rural", a scris despre tarani si puterea lor si despre dezastrele cauzate de om si de natura, pe care acestia le-au infruntat. "Toata viata mea, singurul meu vis a fost sa scriu un pic mai mult, un pic mai bine", a declarat Yasar Kemal in 2012, dupa terminarea ultimului sau roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.