Statele Unite si Iranul au interesul comun de a lupta impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic in Irak si Siria.

"Statele Unite si Iranul au cel putin un interes comun - ofensiva contra grupului Stat Islamic, dar nu exista activitati in cooperare", a declarat John Kerry, citat de site-ul publicatiei France Soir. "Iranul a efectuat operatiuni care ne-au ajutat. Dar nu ne coordonam cu Iranul, nu colaboram si nu le-am cerut cooperarea", a adaugat seful diplomatiei americane.

Kerry a admis ca Iranul reprezinta un aliat de context in conflictul pe care coalitia internationala coordonata de Statele Unite il are cu organizatia terorista Stat Islamic, ce ocupa teritorii din Siria, Irak si Libia, unde a proclamat un "califat islamic", scrie MEDIAFAX.

Statele Unite nu au relatii diplomatice cu Iranul de 35 de ani.

Militari iranieni au fost trimisi in Irak, la solicitarea Guvernului de la Bagdad, pentru a oferi consultanta in ofensiva irakiana contra organizatiei teroriste Stat Islamic. Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franta si Germania) poarta negocieri pe tema controversatului program nuclear al regimului islamist de la Teheran. Occidentul suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Teheranul respinge acuzatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.