Petro Porosenko a solicitat miercuri seara, la Kiev, mobilizarea unui contingent de mentinere a pacii sub mandat ONU in zona de conflict din estul Ucrainei.

"Astazi va propun sa analizati problema privind invitarea unui contingent de mentinere a pacii in Ucraina, care isi va desfasura misiunea in baza unui mandat al Consiliului de Securitate al ONU. Cel mai bun format pentru noi ar fi o misiune de politie a Uniunii Europene", s-a adresat presedintele ucrainean membrilor Consiliului National de Securitate, reunit miercuri seara la Kiev. Potrivit lui, un contingent international poate fi "cel mai eficient si optim garant al securitatii" in estul Ucrainei, afectat de lupte intre fortele proguvernamentale si separatistii prorusi.

"Am discutat aceasta problema la Minsk cu presedintele Frantei (Francois Hollande), cancelarul Germanei (Angela Merkel) si presedintele Rusiei (Vladimir Putin). Vom incepe un demers oficial in acest sens pe langa partenerii nostri pentru a asigura pacea",
a anuntat el.

Pe de alta parte, Petro Porosenko a afirmat ca sase membri ai fortelor armate ucrainene au fost ucisi in cursul retragerii din zona orasului Debalteve, un nod feroviar strategic din regiunea Donetk. Luptele au continuat in acest oras in pofida acordului de incetare a focului de la Minsk, care a intrat in vigoare duminica, scrie MEDIAFAX.

Fortele separatiste sustin ca au preluat controlul asupra orasului si le-au oferit trupelor ucrainene sansa de a se preda si de a depune armele, o afirmatie negata de Kiev. Guvernul a recunoscut insa ca mai multi militari au fost luati prizonieri, dar nu a precizat care este numarul lor exact.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.