Politia suedeza a sporit luni masurile de securitate in jurul sinagogilor si moscheilor, ca urmare a atacurilor din Copenhaga de la sfarsitul saptamanii trecute, care au socat Danemarca.

Ministrul suedez de Interne, Anders Ygeman a declarat pentru agentia TT ca are loc un dialog intre Guvernul suedez si gruparile religioase pentru consolidarea masurilor de securitate.

"In scurt timp, politia isi va spori prezenta, dar pe o perioada mai lunga de timp trebuie sa lucram impreuna cu gruparile religioase pentru a ajuta toti evreii care traiesc in Suedia sa se simta in siguranta", a declarat el. Liderul opozitiei de centru-dreapta Anna Kinberg Batra a subliniat gravitatea atacurilor. "In ultimele saptamani am asistat la cateva exemple de terorism si extremism violent indreptate, de asemenea, catre tinte evreiesti, si acest lucru este foarte serios. Toata lumea trebuie sa isi poata practica credinta fara sa se teama de violenta", a declarat ea pentru TT. "Avem nevoie de o cooperare puternica la nivel european intre guverne si agentii pentru a avea pregatita o actiune clara in privinta terorismului si pentru a putea preveni mai bine radicalizarea", a adaugat ea.

Intre timp, politia din Copenhaga a confirmat ca presupusul autor al dublului atac era cunoscut ofiterilor. "Este un tanar in varsta de 22 de ani, nascut in Danemarca, si este cunoscut politiei pentru cateva infractiuni", se arata intr-un comunicat.

Barbatul, care a fost ucis de politie duminica, a incalcat de mai multe ori legea daneza cu privire la detinerea de arme de foc, potrivit comunicatului, care nu ofera alte detalii. Desi politia nu i-a precizat numele, presa din Danemarca si Suedia l-a identificat drept Omar Abdel Hamid El-Hussein. Potrivit presei, el are 22 de ani si a fost eliberat din inchisoare in urma cu doar doua saptamani, dupa ce a ispasit o pedeapsa pentru atac in forma agravata. Comunicatul politiei adauga ca investigatia se concentreaza pe activitatea barbatului inainte, in timpul si dupa atacuri, scrie MEDIAFAX.

Tanarul a ucis sambata dupa-amiaza un regizor, iar in noaptea de sambata spre duminica un evreu, in cele mai sangeroase atentate teroriste inregistrate in Danemarca in ultimii 20 de ani. Cinci ofiteri de politie au fost raniti, de asemenea, in cele doua atacuri.

Citeste si:
Erdogan avertizează în legătură cu amenințările împotriva...
Erdogan avertizează în...

Danemarca este in stare de soc dupa aceste atacuri. Premierul Helle Thorning-Schmidt a depus flori la sinagoga, scena celui de-al doilea atac si a transmis un mesaj de solidaritate cu minoritatea evreiasca. Totodata, ea a calificat atacurile drept "terorism", in timp ce comunitatea internationala a condamnat aceste acte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.