Militarii egipteni au anuntat luni ca au bombardat pozitii ale gruparii teroriste Statul Islamic (SI) in Libia.

"Bombardamentele si-au atins tintele cu precizie, iar vulturii nostri s-au intors la baze neatinsi", se arata intr-un comunicat citat de televiziunea de stat egipteana.

Inregistrarea video a decapitarii celor 21 de barbati pe o plaja, care prezinta multe caracteristici ale inregstrarilor unor crime anterioare comise de catre SI, provoaca inregijorarea comunitatii internationale fata de extinderea gruparii teroriste sunnite in tari indepartate de fiefurile organizatiei din Siria si din Irak. Crestinii egipteni par sa fie decapitati de catre o filiala libiana a SI.

Presedintele Abdel Fattah el-Sisi a amenintat gruparea Statul Islamic (SI) ca Guvernul sau ii va da un raspuns. Seful statului egiptean a denuntat decapitarile, intr-un discurs televizat, drept "un act josnic de terorism". "Egiptul isi rezerva dreptul de a se razbuna cu metode adecvate pentru acesti asasini si criminali, lipsiti de cea mai mica urma de umanitate", a adaugat el.

In inregistrare, 21 de barbati purtand salopete portocalii sunt condusi pe o plaja, fiecare insotit de un militant mascat. Ei sunt pusi sa ingenuncheze, iar un militant transmite un mesaj in fata camerei de filmat, dupa care barbatii sunt decapitati simultan.

Douazeci si unu de barbati au fost rapiti din orasul libian de coasta Sirt, in doua incidente separate, in decembrie si ianuarie. Oficiali egipteni au declarat ca toti ar fi fost ucisi, scrie MEDIAFAX.

Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry duminica, dupa publicarea inregistrarii. El a transmis condoleante din partea poporului american si a condamnat cu fermitate josnica actiune terorista, potrivit Departamentului de Stat. "Kerry si ministrul de externe Shoukry au stabilit sa pastreze un contact strans, in timp ce egiptenii deliberau cu privire la un raspuns", anunta diplomatia americana.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest a denuntat decapitarile drept "o crima demna de dispret si lasa", subliniind, citat intr-un comunicat, ca "barbaria (SI) nu cunoaste limite". Membrii Consiliuui de Securitate al ONU au condamnat ferm, luni, "aparenta asasinare odioasa si lasa" a celor 21 de egipteni.

"Aceasta crima demonstreaza inca o data brutalitatea (gruparii) SI, care este responsabila de mii de crime si abuzuri asupra unor oameni de toate credintele, etniile si nationalitatile si care nu are niciun respect fata de valorile de baza ale umanitatii", se arata intr-un comunicat emis de ONU. Crestinii copti fac parte din traditia ortodoxa crestina - una dintre cele trei mari ramuri ale crestinismului, alaturi de catolicism si protestantism. Coptii s-au despartit de crestini in secolul al V-lea, din cauza definirii divinitatii lui Cristos.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.