Orasul Debalteve arde, iar bombardamentele cu toate tipurile de piese de artilerie ale fortelor armate ruse nu inceteaza, acuza un oficial ucrainean, cu cateva ore inainte de intrarea in vigoare a armistitiului de la Minsk, sambata noaptea, relateaza Ukrinform in pagina electronica

"Aproape toate cladirile de birouri sunt in ruina, sunt distruse sute de case si intreaga zona rezidentiala", scrie intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Zorian Skiriak, un consilier de la Ministerul ucrainean de Interne. "Inamicul a atacat sediul politiei din oras cu rachete Grad de tip MLRS BM-21. Mai multe rachete au lovit cladirea. Imobilul este considerabil avariat", continua oficialul ucrainean, adaugand ca "pana la urma, Politia din Debalteve este la datorie".

Zona Debalteve a fost tinta celui mai mare numar de atacuri sambata, a anuntat centrul de presa al operatiunii "antiteroriste" din Donbas. Orasul este un nod feroviar strategic. Rebelii prorusi au preluat de mai mult timp controlul asupra drumului catre localitate, asediind fortele guvernamentale. Adjunctul ministrului ucrainean al Apararii Petro Mehed a declarat anterior ca rebelii vor sa-si "ridice steagul" la Debalteve si la Mariupol inainte de miezul noptii. "Ucraina se confrunta cu o escaladare si adopta toate masurile, pentru a putea fi capabila sa raspunda", le-a declarat el unor reporteri, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite au publicat sambata imagini prin satelit prin care vor sa arate ca Rusia s-a alaturat separatistilor prorusi din estul Ucrainei intr-un asalt total asupra armatei ucrainene, in timpul ramas pana la intrarea in vigoare a armistitiului agreat joi la Minsk. In trei imagini prin satelit postate pe Twitter de catre ambsadorul american in Ucraina Geoffrey Pyatt apar imagini de la sol gri, urme pe zapada si coloane de fum. Imaginile nu fac altceva decat sa repete acuzatiile formulate vineri de catre purtatoarea de cuvaant a Departamentului de Stat Jennifer Psaki, potrivit carora Washingtonul era "convins ca acestea sunt sisteme militare rusesti, nu separatiste".

Intr-una dintre imagini sunt indicate patru randuri de piese de artilerie remorcate si unul de piese de artilerie autopropulsate, la nord-est de Debalteve. Alta imagine arata ceea ce Pyatt afirma ca sunt sisteme de aparare antiaeriana, iar in a treia apar coloane de fum negru si gros de la ceea ambasadorul prezinta drept "mobilizarea unui lansator rusesc de rachete multiple" langa Sahtar. Insa Rusia, care neaga acuzatiile Kievului si Occidentului ca-i sustine pe separatistii din estul Ucrainei cu armamnt si trupe, a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie pentru aprobarea intelegerii de la Minsk asupra "reconcilierii ucrainene" si spera ca textul sa fie unanim acceptat, a declarat sambata o sursa de la Ministerul rus de Externe. Intelegerea include un armistitiu care urmeaza sa intre in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica (0.00, ora Ucrainei si Roamniei).

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.