Un lider al jihadistilor din Afganistan care a jurat recent credinta gruparii Statul Islamic (SI) a fost ucis intr-un atac cu avion fara pilot, au anuntat mai multi oficiali.

Seful politiei din provincia Helmand (sud) a declarat ca fostul lider taliban Mullah Abdul Rauf a fost ucis in atac. Rauf a jurat credinta SI luna trecuta, dupa ce s-a desparti de talibani.

Potrivit unor lideri tribali din Helmand, o masina in care se aflau pana la sase persoane a fost distrusa in timp ce traversa desertul. In masina se afla si munitie, care a explodat, potrivit acestor surse. Agentia afgana de informatii a anuntat, de asemenea, ca Rauf a fost ucis. Insa moartea acestuia nu a fost confirmata inca de surse NATO, scrie MEDIAFAX.
Cumnatul liderului jihadist si patru pakistanezi au fost omorati in atac, a declarat Nabi Jan Mullahkhel, comandantul politiei din Helmand, citat de Reuters.

Rauf, care a fost incarcerat timp de sase ani la inchisoarea militara americana de la Guantanamo Bay (Cuba), dupa ce a fost capturat de catre fortele americane in 2001, ar fi avut o disputa cu Mullah Omar, liderul talibanilor. Ulterior el a trecut de sub steagurile albe ale talibanilior sub steagurile negre ale SI si recruta jihadisti in regiunea Helmand.

Rauf a fost numit intre timp adjunct al liderului SI in "Khorasan" - un fost nume al Afganistanului - de catre organizatia din Siria. Liderul SI cu cel mai inalt grad in regiune este Saeed Khan, iar cartierul sau general se afla in agentia tribala Orakzai din Pakistan.

Gruparea Statul Islamic controleaza portiuni vaste din Siria si Irak, dar este prezenta si in unele parti ale Afganistanului. Unii analisti considera ca aceasta reprezinta prima provocare serioasa, din ultima perioada, la adresa coerentei conducerii talibane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.