Noul presedinte italian, Sergio Mattarella, a depus juramantul, marti, in fata Parlamentului reunit in sedinta plenara la Roma, relateaza agentia ANSA, in pagina electronica.
"Jur ca voi fi credincios Republicii si voi respecta cu devotament Constitutia", a declarat Mattarella, in varsta de 73 de ani, ales duminica cel de-al 12-lea presedinte al Italiei. Fostul ministru si judecator la Curtea Constitutionala a fost ovationat indelung inaintea depunerii juramanatului. Ulterior, el a sustinut un discurs, in care a promis sa fie "impartial" in rolul sau de "arbitru" al politicii italiene in urmatorii sapte ani. Noul presedinte le-a cerut, de asemenea, "jucatorilor" politici sa colaboreze cu el, scrie MEDIAFAX.

Anterior, Mattarella a avut o scurta discutie cu premierul Matteo Renzi. Dupa depunerea juramantului, noul presedinte este asteptat la Palatul Quirinal pentru ceremonia de investitura. Presedintele Italiei are in general atributii onorifice, dar el joaca un important rol de arbitru in caz de criza politica, ceea ce s-a intamplat de multe ori in ultimii ani. Predecesorul lui Mattarella, Giorgio Napolitano, care va implini 90 de ani in 2015, a demisionat la inceputul lui ianuarie, inainte de incheierea celui de-al doilea mandat, din cauza varstei inaintate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.