Cele 550 de femei occidentale care s-au alaturat gruparii Stat Islamic (SI) nu sunt autorizate sa lupte, insa ele se casatoresc si le fac viata mai usoara jihadistilor.

"Amenintarea pe care o reprezinta ele este diferita de cea a barbatilor. Femeile recruteaza pentru SI. Ele ii ajuta pe combatanti la treburi non-militare si ii incurajeaza pe cei care nu pot pleca sa comita atentate impotriva Occidentului", conchide un studiu al Institutului pentru Dialog Strategic, publicat miercuri. Acest raport de 48 de pagini se refera la sute de femei si abordeaza in detaliu traseul a 11 dintre ele: cate una originara din Austria, Franta si Canada, sase din Marea Britanie si doua din Olanda.

"Violenta limbajului si devotamentul pentru cauza sunt la fel de puternice ca ale barbatilor", a declarat Ross Frenett, expert pe probleme de extremism in cadrul Institutului pentru Dialog Strategic si coautor al raportului. "Ele joaca un rol de propaganda pentru atacuri teroriste in tarile de origine", a adaugat acesta, potrivit MEDIAFAX.

In plus, "ele isi afiseaza capacitatea si vointa de a participa la violente si chiar la atacuri sinucigase daca circumstantele s-ar schimba", noteaza raportul.

In ceea ce priveste aderarea lor la cauza SI si decizia de a pleca in Siria, acestea sunt in mare parte "similare celor ale barbatilor: sentimentul ca Ummah (comunitatea credinciosilor musulmani) este atacata, datoria ideologica si religioasa de a face ceva, cautarea unei camaraderii si dorinta de a da sens propriei vieti", detaliaza raportul.

"Misiunea crearii Statului Islamic este deosebit de puternica la femei", potrivit aceleiasi surse, care considera ca Internetul si retelele de socializare sunt cruciale in radicalizarea femeilor si a barbatilor. In pofida militantismului, multora dintre aceste femei le este greu sa-si paraseasca apropiatii, noteaza Ross Frenett, care apreciaza ca acesta ar putea fi elementul-cheie pentru a le convinge sa nu mai faca aceasta calatorie.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Una dintre cele 11 femei studiate de experti explica pe retelele sociale ca "cel mai bun lucru pentru o femeie este sa fie o sotie buna si sa-si creasca bine copiii". Unele isi pierd sperantele - de exemplu cand sotul lor este ucis in lupte sau cand dau nastere unui copil - iar "aceste evenimente trebuie si pot fi exploatate de familii si de tara de origine ca o oportunitate" de renuntare la angajament, considera raportul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.