Situatia epidemiei de Ebola ramane "extrem de ingrijoratoare" in Africa de Vest, in pofida unei scaderi a numarului de persoane infectate cu acest virus, a avertizat, vineri, Organizatia Mondiala a Sanatatii, care solicita cresterea sprijinului financiar pentru eradicarea bolii, relateaza AFP.

"Problema o constituie resursele financiare si umane", a declarat, la Geneva, Bruce Aylward, seful de operatiuni Ebola pentru OMS, care a avertizat ca sezonul ploios risca sa complice lupta impotriva eradicarii bolii. "Observam o scadere a noilor cazuri si, in acelasi timp, a contributiilor", s-a alarmat Aylward, care a semnalat ca OMS are nevoie de 350 de milioane de dolari (312 milioane de euro) pentru a-si continua programele in umatoarele sase luni.

"Nu vom mai avea bani la mijlocul lui februarie", a adaugat el, precizand ca, "in cel mai bun scenariu", epidemia poate fi tinuta complet sub control in trei sau patru luni.

De asemenea, OMS a estimat ca are nevoie de inca 300 de persoane pentru a-si completa stafful medical in cele 63 de districte infectate din Sierra Leone, Guineea si Liberia. "Nu suntem definitiv" feriti de recrudescenta epidemiei la nivel global, a insistat Aylward, scrie MEDIAFAX.

"Inca ne aflam intr-o situatie extrem de ingrijoratoare, indeosebi acum (...), in timp ce ne apropiem de sezonul ploios", care va dura pe parcursul lunilor aprilie si mai, a subliniat el.

In total, 8.668 de persoane contaminate cu virusul Ebola de la aparitia sa in decembrie 2013 au decedat pana la 19 ianuarie, majoritatea in Africa de Vest, conform ultimului bilant furnizat de OMS. Alte 21.759 de persoane sunt contaminate cu acest virus.

Numarul cazurilor noi "continua sa se diminueze in Guineea, Liberia si in Sierra Leone", a subliniat, miercuri, OMS, apreciind ca declinul este radical, indeosebi in Liberia, unde doar opt noi cazuri de contaminare cu Ebola au fost inregistrate saptamana trecuta, fata de 300 de noi cazuri pe saptamana constatate in august si in septembrie 2014.

Doctorul Aylward a salutat in acest context "interesul fantastic" al autoritatilor africane si "preocuparea extrem de mare", in special, a presedintilor Johnson (Liberia) si Koroma (Sierra Leone)".

Citeste si:
România, în prag de epidemie de gripă. Numărul de îmbolnăviri a...
România, în prag de epidemie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.