Un val de frig polar cuprindea joi o mare parte din estul continentului nord-american, cu temperaturi resimtite sub -40 de grade si ninsori care au provocat moartea unor persoane fara adapost si au antrenat inchiderea unor scoli, relateaza AFP.

Autoritatile i-au indemnat pe locuitori sa efectueze doar iesirile strict necesare. La aceste temperaturi scazute, riscul de hipotermie este ridicat, a anuntat Environnement Canada. Acest val de frig, care s-a abatut de la inceputul saptamanii si va persista in unele regiuni pana sambata, a provocat moartea a doi oameni ai strazii, la Toronto, unde primarul John Tory a decis deschiderea unor adaposturi pentru cei mai defavorizati.

In Canada, termometrele au coborat sub -30 de grade la Ottawa, in Québec si la Montreal. O masa de aer arctic asociata cu temperaturi scazute combinate cu rafale de vant a antrenat in unele zone din estul Canadei temperaturi resimtite intre -38 si -43 de grade, joi dimineata, potrivit serviciilor meteorologice. Orasul Montreal si-a avertizat locuitorii, in special pe cei vulnerabili, invitandu-i sa evite iesirile, in timp ce mai multi functionari din capitala federala Ottawa au ramas acasa.

Frigul s-a instalat si la est de Mississippi, in Statele Unite, cu temperaturi pana la zero grade Celsius in Louisiana (Golful Mexicului). Acest val de frig polar va continua asupra unei suprafete mari din nord-estul Statelor Unite. La New York, se inregistrau -11 grade (-15 resimtite) joi dimineata, temperaturile urmand sa ramana sub zero grade si sub normele sezoniere pana la sfarsitul weekendului, scrie MEDIAFAX.

Primarul New Yorkului, Bill de Blasio, le-a cerut locuitorilor sa ramana cat mai mult posibil in interior si sa poarte haine calduroase afara. La Boston, termometrul a coborat pana la -23 de grade. Autoritatile au avertizat ca intarzieri de grade variabile sunt asteptate pentru transporturile in comun. In regiunea Marilor Lacuri, un sistem depresionar venit din Alberta (vestul Canadei) se situa in prezent deasupra statelor americane North Dakota si Michigan (nordul Statelor Unite), unde ninsori sunt prevazute pana vineri. Pentru statele Wisconsin, Michigan si New York, serviciile meteorologice au anuntat un strat de 30-40 de centimetri de zapada.

Citeste si:
Val de aer polar în România. Temperaturile ar putea scădea până la...
Un val de aer polar lovește...

Ninsorile urmeaza sa se abata de joi seara asupra Quebecului si de vineri asupra nord-estului Statelor Unite. Frigul perturba si deplasarile. Numerosi soferi au fost nevoiti sa apeleze la serviciile de depanare pentru a-si reporni vehiculele. La Toronto, unele tramvaie nu au circulat dupa ce au intampinat probleme la sistemul de franare.

Serviciile meteorologice americane prognozeaza ploi inghetate pentru vineri asupra statelor din sud-estul Statelor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.