Mai multi opozanti cubanezi si-au indemnat marti compatriotii sa consolideze unitatea in diversitate, pentru a incuraja o "schimbare democratica" in Cuba in contextul normalizarii relatiilor cu Statele Unite.

"Facem apel la consolidarea unitatii in diversitate (...), mentinand totodata echitatea si respectul" intre noi, au declarat 30 de opozanti cubanezi intr-un mesaj comun publicat pe site-ul de stiri 14ymedio, al disidentei Yoani Sanchez. Printre semnatarii textului figureaza Guillermo Fariñas, laureat al Premiului Saharov 2010, si Elizardo Sanchez, presedintele Comisiei cubaneze pentru Drepturile Omului si Reconciliere Nationala (CCDHRN), un grup de opozitie ilegal dar tolerat de autoritatile cubaneze.

In mesaj, opozantii iau act de normalizarea relatiilor dintre Cuba si Statele Unite, anuntata la 17 decembrie, care, in opinia lor, consacra "sfarsitul pretextului si discursului oficial despre cetatea asediata" de catre Statele Unite. Incepand de acum, afirma ei, "trebuie sa ne concentram asupra unei schimbari democratice in Cuba", fara sa ofere mai multe detalii.

Este vorba de primul mesaj colectiv al diasporei cubaneze de la anuntul istoric de saptamana trecuta privind restabilirea relatiilor diplomatice intre Washington si Havana, intrerupte in 1961. "Speram ca urmatoarele negocieri vor avea loc mult mai transparent si ca vor tine cont (de parerile) tuturor actorilor societatii cubaneze", au declarat disidentii.

Ei au felicitat, de asemenea, eliberarea de catre Cuba a 53 de prizonieri, in afara de Alan Gross, un american condamnat la 15 ani de inchisoare pentru spionaj.

Opozantii, care cer mai multa libertate in domeniile politic si civic, sunt mai putin populari in Cuba de cand autoritatile au inasprit conditiile de calatorie pentru toti cubanezii in urma cu doi ani. Intr-un discurs sustinut sambata, presedintele Raul Castro a declarat despre ei ca sunt "cateva sute de indivizi care primesc bani, instructiuni si oxigen din afara".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.