Obama a promulgat marti legea finantarii statului federal pana la 30 septembrie 2015, adoptata sambata seara de Congres.

Camera Reprezentantilor a adoptat legea joi, dar Senatul a asteptat pana in ultimul moment pentru a adopta textul.

Bugetul statului federal american pentru perioada octombrie 2014-septembrie 2015 se ridica la 1.041 de miliarde de dolari, in afara de cheltuielile exceptionale (Afganistan, Irak, Ebola, catastrofe naturale), in valoare de aproximativ 1.100 de miliarde de dolari. Adoptarea de catre cele doua camere era necesara pentru ca administratia federala sa nu fie afectata de "shutdown", ca in octombrie 2013.

Legea finantelor include cheltuieli numite "discretionare" ale statului federal, reprezentand o treime din cheltuielile federale, care urmeaza sa depaseasca suma de 3.700 de miliarde de dolari in 2015. Celelalte doua treimi sunt numite si cheltuieli "obligatorii" si includ pensiile si alte ajutoare sociale (Social Security).

Pe de alta parte, Obama a interzis marti forarea cu instalatii de extractie a gazelor naturale si petrolului in Golful Bristol, in Alaska, cu scopul de a apara industria turismului si pescuitul in aceasta regiune salbatica. Zona a fost exclusa din orice proiect de extractie de hidrocarburi pe termen nelimitat. O interdictie temporara a fost decisa in 2010.

"Am luat aceasta decizie pentru a fi sigur ca regiunile cele mai frumoase din America si unul dintre motoarele economiei, nu doar pentru Alaska, ci pentru intreaga America, este pastrat pentru generatiile viitoare", a declarat Obama intr-o inregistrare video. "Este un lucru prea pretios pentru noi, pentru ca sa-l punem la dispozitia celui care ofera mai mult", a adaugat presedintele. Aceasta decizie protejeaza milioane de hectare in zona de coasta si terenuri salbatice.

Golful Bristol, situat in sud-vestul Alaskai, furnizeaza peste 40% din productia de peste salbatic in Statele Unite. Industria piscicola din aceasta zona inregistreaza o cifra de afaceri de doua miliarde de dolari, potrivit Casei Albe. De asemenea, ea genereaza 100 de milioane de dolari anual, prin turism si activitati de pescuit reacreativ.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Golful Bristol gazduieste numeroase specii salbatice de somoni, vidre, foci, morse, moruni, balene sau orci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.