NATO acuza Rusia ca nu da dovada de niciun interes pentru un dialog veritabil, in contextul in care Alianta Nord-Atlantica ii intinde mana sa reia contactele militare pe fundalul unor survolari de catre rusi a Marii Baltice.

NATO anunta in mod regulat o intensificare a activitatii rusesti in apropierea frontierelor Aliantei, in special survolari ale Marii Baltice de catre avioane militare care sunt interceptate frecvent de avioane de vanatoare aliate stationate in regiune. Duminica, noi survolari, cu avioane capabile sa transporte bombe nucleare, au fost constatate de catre NATO, care a anuntat prezenta a "peste 30" de avioane rusesti in spatiul aerian al Balticii in decurs de doar cateva zile.

Niciun contact la nivel inalt intre militari nu a avut loc cu aceasta ocazie. "Nu exista comunicare intre autoritatile militare NATO si seful Statului Major rus (Valeri Gherasimov) din mai, insa aceste linii sunt deschise", a declarat vineri pentru AFP capitanul Dan Termansen, un purtator de cuvant al presedintelui Comitetului Militar NATO.

"Este nevoie de doi ca sa porti un dialog, iar pana acum Rusia nu a dat niciun semn de interes fata de un dialog veritabil si nu a revenit la respectarea dreptului international, obligatiilor si responsabilitatilor sale internationale", a comentat Oana Lungescu, o purtatoare de cuvant a NATO, contactata de AFP.

NATO a intrerupt in aprilie orice cooperare parctica cu Rusia, ca reactie fata de anexarea Crimeei de catre Moscova, in martie. Saptamana trecuta, ministrii statelor membre NATO reuniti la Bruxelles au convenit ca, in aceasta "perioada de tensiuni", este necesara reluarea "comunicarii regulate intre militarii NATO si Rusia in vederea evitarii oricarui incident", a subliniat Lungescu.

"Autoritatile militare NATO este necesar sa pastreze canalele de comunicare militara deschise si sa le utilizeze in caz de nevoie, pentru a evita eventuale neintelegeri legate de activitati militare", subliniau ei.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Secretarul general al Aliantei Nord-Atalntice Jens Stoltenberg a anuntat pe 20 noiembrie ca peste 400 de avioane militare rusesti au fost interceptate de avioane de lupta NATO anul acesta, reprezentand o crestere cu 50% fata de anul trecut. In regiunea baltica, numarul interceptarilor s-a triplat, la peste 100. "De cateva zile observam o activitate fara precedent a rusilor, atat a Flotei la aceasta mare, cat si a aviatiei, la Baltica si in regiunea Kaliningrad", a anuntat joi ministrul polonez al Apararii Tomasz Siemoniak. "Acest lucru ne ingrijoreaza. NATO se pregateste de o reactie in acest sens", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.