Statele Unite si-au reafirmat, luni, hotararea de a nu achita rascumparari pentru a obtine eliberarea unor ostatici, dupa operatiunea esuata desfasurata sambata in Yemen, care s-a soldat cu moartea unui american si a unui sud-african, detinuti de Al-Qaida, relateaza AFP.

In cazurile de luari de ostatici, Washingtonul refuza sa negocieze cu "organizatiile teroriste", spre deosebire de alte tari, inclusiv din Europa, suspectate ca platesc rascumparari pentru eliberarea cetatenilor lor.

Pe fondul cresterii numarului cazurilor de rapire a unor cetateni americani si al uciderii unora dintre acestia de catre gruparea Stat Islamic, Departamentul de Stat a reamintit, luni, ca presedintele Barack Obama a ordonat in urma cu cateva luni, "reevaluarea completa a modului in care administratia americana abordeaza aceste probleme". "Reevaluarea" politicii Statelor Unite in privinta luarii de ostatici implica Departamentul de Stat, Pentagonul si serviciile de informatii, a precizat purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Jennifer Psaki, scrie MEDIAFAX.

"Dar problema rascumpararii nu a fost inclusa in cadrul reevaluarii", a subliniat oficialul american. "Administratia Statelor Unite, in conformitate cu politica in vigoare, nu face nicio concesie rapitorilor, pentru simplul motiv ca toti americanii din strainatate s-ar confrunta cu un risc si mai mare de rapire. Iar, prin plata rascumpararilor, am sustine organizatiile teroriste, pe care, de fapt, incercam sa le anihilam", a explicat Jennifer Psaki.

In Statele Unite, putine voci critice au contestat aceasta politica. Cu toate acestea, familia lui Luke Somers, ostaticul american ucis sambata in Yemen, a criticat, luni, in declaratii pentru presa britanica, reactia autoritatilor americane, afirmand ca a fost pusa in fata unui fapt implinit.

In operatiunea armata desfasurata de fortele speciale americane, Somers, fotojurnalist, in varsta de 33 de ani, rapit in septembrie 2013 la Sanna, si Pierre Korkie, profesor sud-african rapit din mai 2013, "au fost asasinati de teroristii din AQPA" (Al-Qaida in Peninsula Arabica), a anuntat secretarul american al Apararii, Chuck Hagel.

Citeste si:
Drumul către eliberare: Cum să îți înfrângi viciile și să îți...
Drumul către eliberare: Cum...

Presedintele american Barack Obama a declarat ulterior ca a "autorizat operatiunea de salvare (...) in colaborare cu Guvernul yemenit", in urma informatiilor care au aratat ca viata lui Luke Somers este in pericol imediat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.