Data negocierilor de pace de la Minsk intre rebelii prorusi si autoritatile ucrainene era nesigura luni, unii invitand negociatorii sa se intalneasca marti, altii cerand o amanare pana la sfarsitul saptamanii, relateaza AFP.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat sambata un "acord de principiu" cu privire la negocieri de pace pentru marti in capitala Belarusului, menite sa puna capat conflictului din estul Ucrainei, soldat cu peste 4.300 de morti in opt luni de zile potrivit ONU.

Reprezentanti ai "republicii populare" de la Donetk au cerut o amanare a acestor negocieri pana vineri, o perioada de care au nevoie pentru "rezolvarea anumitor probleme militare". "Insistam ca negocierile sa aiba loc pe 12 decembrie. Data de 9 decembrie era prevazuta, dar este maine si nu avem timp sa rezolvam anumite probleme militare si cu privire la schimbul de prizonieri", a declarat pentru AFP Andrei Purghin, "presedintele parlamentului" DNR. "Vom participa la negocieri, dar vrem sa ne pregatim mai bine", a adaugat el, scrie MEDIAFAX.

O sursa din anturajul "presedintelui" DNR Aleksandr Zaharcenko, a anuntat ca data de 9 decembrie este in continuare "de actualitate", chiar daca "nu este nimic sigur la ora actuala".

Aceste negocieri de pace vizeaza relansarea procesului de pace de la inceputul lui septembrie, la Minsk, cu participarea liderilor rebeli, reprezentantilor ucraineni, rusi si OSCE. Ele coincid cu intrarea in vigoare a unui nou armistitiu in estul Ucrainei, confirmat de cele doua tabere si care, in cazul in care va fi respectat, urmeaza sa conduca la retragerea armamentului greu si la crearea unei zone-tampon.

Autoritatile ucrainene cer totodata anularea alegerilor separatiste organizate pe 2 noiembrie in teritoriile aflate sub controlul insurgentilor. Presedintele ucrainean a subliniat luni ca aceste acorduri vor fi "baza unei solutii pasnice" la conflict. El a indemnat la reunirea Grupului de contact pentru Ucraina "cat mai rapid", in vederea punerii in aplicare a noului armistitiu.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Un prim armistitiu incheiat la Minsk pe 5 septembriem a esuat sa puna capat confruntarilor armate, fiind incalcat aproape zilnic de cele doua tabere si incetand sa mai existe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.