Politia din Roma a descoperit o noua retea a Mafiei italiene - Mafia Capitale - care este suspectata ca a extorcat milioane de euro din programe destinate ajutorarii imigrantilor si romilor.

Potrivit site-ului, 37 de persoane au fost arestate pentru implicare in aceasta grupare criminala care viza imigranti si romi. "Am identificat o organizatie criminala, pe care noi o numim Mafia Capitale, care este romana si nu are legaturi cu alte Mafii din sud, dar foloseste metodele Mafiei", a anuntat Giuseppe Pignatone, procurorul-sef al Romei.

Frauda a atins cele mai inalte esaloane ale Executivului local. Potrivit agentiei de presa Ansa, fostul primar al Romei Gianni Alemanno (centru-dreapta) se afla printre cele aproximativ 100 de persoane aflate sub investigatie. Alemanno, care a fost primarul capitalei Italiei pana in iunie anul trecut, este suspectat ca ar fi fost mituit cu suma de aproximativ 40.000 de euro de o grupare mafiota condusa de catre Massimo Carminati, un fost membru al gruparii teroriste de extrema dreapta NAR. Alemanno neaga orice ilegalitate.

Insa magistratii au confiscat pana in prezent active in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro obtinute prin escrocheria care viza centre de primire pentru imigranti si romi.

Surse de venituri ilegale "mai tarditionale" ale gruparilor criminale - cum ar fi drogurile, managementul gunoaielor, reciclarea si parcurile de mentenanta - nu erau considerate profitabile de capi ai gruparii. "Ai idee cat fac de pe urma acestor imigranti?", afirma Salvatore Buzzi, aghiotanul lui Carminati, intr-o interceptare din 2013. "Am incheiat anul acesta cu o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro, insa profitul nostru vine de la tigani (romi), locuinte de urgenta si imigranti", spune el. "Traficul de droguri nu este atat de profitabil", subliniaza Buzzi, adaugand ca nu organizatia face bani din alte activitati.

Citeste si:
Un nou tip de fraudă: escrocherii în numele Poliției. Cum sunt...
Un nou tip de fraudă:...

Ansa scrie ca un secretar de cabinet al fostului primar Walter Veltroni (centru-stanga) coordona cu gruparea mafiota aceasta "schema" vizand imigratia. Insa investigatia nu se opreste aici. Insusi "tarul" luptei impotriva coruptiei Italo Walter Politano ar fi implicat, potrivit ziarului britanic The Independent. Politano a fost numit in post de catre actualul primar al Romei Ignazio Marino (centru-stanga).

Concomitent, conditiile de cazare a solicitantilor de azil in Italia s-au inrautati in mod constant in ultimii ani, denunta inca de anul trecut Comisia speciala pentru protectia si promovarea drepturilor omului din cadrul Senatului. "O deteriorare progresiva a conditiilor de gazduire a solicitantilor a fost inregistrata in Italia incepand din 2011, iar acestea s-au inrautatit in 2012 si 2013", constata Comisia.

Conditiile sunt atat de rele, incat tribunale administrative din Germania au suspendat transferuri in Italia, "din cauza riscului de a ajunge fara locuinte si unui nivel de trai sub standardele minime de subzistenta", se arata intr-un raport intocmit de catre comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului.

Citeste si:
Un român a vrut să agațe o prostituată la Roma și a dat peste soția sa
A vrut să agațe o prostituată...

Italia nu are o legislatie structurala cu privire la conditiile de primire si nici un sistem uniform de gazduire a imigrantilor. Aproximativ 28.000 de cereri de azil au fost depuse in aceasta tara anul trecut, potrivit EUObserver. Acest adevarat val de dezvaluiri cu privire la Mafii italiene apare in contextul in care, potrivit raportului Transparency International (TI) privind indicele perceptiei coruptiei prezentat miercuri, Italia se claseaza printre cele mai corupte state din Uniunea Europeana (UE), alaturi de Grecia, Romania si Bulgaria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.