Bashar al-Assad este de parere ca atacurile aeriene efectuate in Siria de coalitia impotriva gruparii Statul Islamic (SI) condusa de Washington sunt ineficiente.

Aceste interventii americane "ne-ar fi ajutat cu siguranta daca ar fi fost serioase si eficiente. Noi suntem cei care conducem lupta terestra impotriva Daesh (acronimul arab al SI), dar n-am constatat nicio schimbare, mai ales ca Turcia ofera in continuare o sustinere directa in aceste regiuni", subliniaza el.

"Nu poti sa pui capat terorismului prin atacuri aeriene. Forte terestre care sa cunoasca geografia si sa actioneze concomitent sunt indsprensabile", declara presedintele sirian. "Acesta este motivul pentru care nu au existat rezultate reale dupa doua luni de campanii ale coalitiei. Deci, nu este adevarat ca atacurile coalitiei ne ajuta", adauga el.

Cele aproximativ 60 de tari care participa la coalitia internationala din Siria si Irak au apreciat miercuri, din contra, ca aceasta campanie aeriana incepe "sa dea rezultate". Avansarea SI in Irak si in Siria este "pe cale sa fie oprita", au afirmat aceste state la finalul reuniunii ministeriale de la Bruxelles.

Bashar al-Assad confirma, in plus, ca Damascul considera atacurile americane si ale aliatilor americanilor "o incalcare a suveranitatii nationale" a Siriei. "Este vorba despre o interventie ilegala, mai intai pentru ca nu a primit aprobarea Consiliului de Securitate (al ONU), iar apoi pentru ca nu a tinut cont de suveranitatea unui stat - Siria", declara el.

Intrebat despre indepartarile de la putere si mortile brutale ale lui Saddam Hussein si Muammar Kadhafi, al-Assad raspunde "capitanul nu se gandeste la moarte si nici la viata, se gandeste sa-si salveze nava". "Scopul sau nu este sa ramana presedinte nici inainte, nici in timpul si nici dupa criza", afirma el, potrivit MEDIAFAX.

"Dar orice s-ar intampla, noi, ceilalti sirieni, nu vom accepta niciodata ca tara noastra sa devina o jucarie in mana Occidentului. Acesta este un principiu fundamental pentru noi", subliniaza al-Assad. Intrebat ce parere are in legatura cu faptul ca Franta avea relatii bune cu el in urma cu cativa ani, iar in prezent il considera "ca pe un paria", Bashar al-Assad ii acuza pe liderii francezi ca s-au supus unor influente straine.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

"Relatiile bune din perioada 2008-2011", cand Franta era condusa de Nicolas Sarkozy, "nu erau rezultatul unei initiative franceze. Mai intai americanii au insarcinat administratia franceza, la acea vreme, sa exercite presiuni asupra Siriei pe tema Iranului. Apoi Qatarul a impins Franta sa-si imbunatateasca relatiile cu Siria", declara al-Assad.

"Astazi lucrurile nu s-au schimbat. (Presedintele François) Hollande, la fel ca Sarkozy, nu actioneaza din proprie initiativa", adauga el.

Bashar al-Assad ironizeaza, in plus, nepopularitatea presedintelui Hollande, pe care afirma ca "nici macar nu-l cunoaste". "Nu sunt nici inamicul personal si nici rivalul lui Hollande. Cred ca mai degraba ca Daesh este rivalul sau, avand in vedere ca nivelul popularitatilor lor sunt foarte apropiate", declara al-Assad. In opinia sa, Executivul francez actual "actioneaza impotriva intereselor (poporului sirian) si celor ale poporului francez".

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.