Insarcinatul cu afaceri american la Budapesta, Andre Goodfriend, a fost convocat de Guvernul ungar pentru explicatii, a informat Ministerul ungar al Afacerilor Externe intr-un comunicat. Senatorul John McCain, un membru al opozitiei republicane cunoscut pentru franchete, a criticat aspru marti in Senat nominalizarea producatoarei de televiziune Colleen Bradley Bell pentru postul de ambasador al Statelor Unite la Budapesta, apreciind ca aceasta nu va putea reprezenta o contrapondere la premierul ungar Viktor Orban.

"Iata o tara pe punctul de a-si abandona suveranitatea in fata unui dictator neofascist care este in cardasie cu (presedintele rus) Vladimir Putin, iar noi o trimitem pe producatoarea (filmului) «Dragoste si putere» ca ambasador", a denuntat McCain.

El a continuat, reluand principalele reprosuri pe care i le aduce lui Orban o parte a comunitatii internationale, in special centralizarea puterii, controlul asupra justitiei, precum si atacurile asupra unor organizatii neguvernamentale care beneficiaza de finantare straina. Ministerul ungar al Afacerilor Externe a respins miercuri aceste acuzatii, calificandu-le drept "nefondate", si a denuntat afirmatiile lui McCain ca fiind "inacceptabile".

"Guvernul ungar considera acest lucru inacceptabil si respinge cu fermitate comentariile senatorului John McCain referitoare la premierul ungar si la relatiile dintre Ungaria si Rusia", a declarat secretarul de stat Levente Magyar, intr-un comunicat.

In timpul votului pentru confirmarea lui Bell, marti, Senatul a aprobat intr-un final nominalizarea sa in functia de ambasador la Budapesta, cu 52 de voturi pentru si 42 impotriva. Postul de ambasador al SUA la Budapesta este vacant din iulie 2013. Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat in ultimele luni. Diplomatia americana a deplans o "evolutie negativa" a Ungariei, o tara membra a NATO, si a declarat indezirabili in SUA sase oficiali ungari suspectati de coruptie, printre care si sefa Fiscului.

Presedintele Barack Obama a nominalizat-o in noiembrie 2013 pe Colleen Bradley Bell, o producatoare de televiziune de la Los Angeles, pentru functia de ambasador al Statelor Unite in Ungaria. Bell lucreaza din 2010 ca producatoare pentru Bell-Phillip Television Productions Inc. Anterior, ea a fost directoare pentru proiecte speciale si producator asociat si supervizor de scenarii la televiziunea Bell-Phillip. Ea a fost mandatar general al Consiliului de Administratie al Centrului pentru Arta Spectacolului John F. Kennedy in perioada 2012-2013, membra a Comitetului Consultativ al Centrului in perioada 2010-2012 si a fost desemnata presedinta Comitetului in 2011.

Colleen Bradley Bell, o sustinatoare a mediului, afacerilor sociale si artelor, a fost nominalizata in septembrie, de cotidianul The New York Times, drept unul dintre principalii colectori de fonduri ai campaniei in vederea realegerii presedintelui american. Ea a participat la Conventia nationala a democratilor din 2012 si a fost membra a Comisiei nationale de finantare a campaniei lui Obama.