Barack Obama a propus, luni, ca politistii americani sa fie echipati cu minicamere video, la o saptamana dupa revoltele din Ferguson, in Missouri, unde un tanar de culoare a fost impuscat mortal la inceputul lui august de un politist.

Presedintele american, care a reunit la Casa Alba reprezentanti ai societatii civile si ai fortelor de ordine, a exclus in schimb posibilitatea de reducere a transferului de material militar catre politie, anuntand pur si simplu un decret pentru o mai buna incadrare a acestuia. In timpul primelor revolte la Ferguson, imaginile cu politisti in vehicule blindate pentru a contracara manifestantii au animat dezbaterea cu privire la militarizarea excesiva a politiei americane.

"Am constatat ca, in numeroase cazuri, aceste programe sunt foarte utile", a subliniat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe, citand exemplul folosirii de catre politia din Boston a unor echipamente militare in timpul atentatului din aprilie 2013, cand doua bombe artizanale au explodat in apropiere de linia de sosire a celebrului maraton din oras.

Politia din Ferguson beneficiaza, ca si alte cateva mii de forte de politie locale, de "programul 1033" care permite Pentagonului sa isi recicleze echipamentele (ochelari pentru vedere nocturna, arme, vehicule blindate). Obama a propus un plan de investitii de 263 de milioane de dolari in trei ani pentru echipament si formarea fortelor de ordine. Aceasta suma include un program de 75 de milioane de dolari care permite confinantarea, in parteneriat cu autoritatile locale, pana la 50.000 de minicamere care pot fi atasate de corp.

El a cerut Congresului sa lucreze cu el pentru a se asigura ca fortele de ordine dispun "de resurse necesare pentru finantarea formarii si tehnologiilor necesare care pot ameliora increderea intre comunitati si politie".

De la moartea lui Michael Brown, un tanar de culoare ucis de un politist alb la 9 august la Ferguson (Missouri, centru) in circumstante controversate, numeroase voci se ridica pentru a cere ca toti politistii din tara sa fie echipati cu minicamere care pot fi atasate la gat, la camasa uniformei sau pe ochelari. O petitie in acest sens, postata pe site-ul Casei Albe, a strans 150.000 de semnaturi. Avocatul lui Michael Brown, Ben Crump, s-a pronuntat, de asemenea, in favoarea folosirii lor.

Aceste minicamere sunt deja folosite de politie in unele orase din Statele Unite precum Laurel, in Maryland (est). Ele sunt in testate la New York si Washington. In programul testat din octombrie in capitala federala, imaginile inregistrate si neutilizate pentru anchete sunt distruse dupa 90 de zile. Anuntand infiintarea unui grup de lucru pentru ameliorarea legaturilor intre fortele de ordine si comunitatile locale, care va formula recomandari in urmatoarele trei luni, Obama si-a afisat hotararea. "De aceasta data, va fi diferit", a declarat el, recunoscand ca au fost infiintate nenumarate grupuri de lucru pe acest subiect in trecut.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Presedintele american, care a primit tineri militanti pentru drepturile civice, a subliniat ca a fost afectat de marturiile tinerilor care "se simt marginalizati" si au sentimentul ca legea nu se aplica tuturor in acelasi fel.

Secretarul Justitiei, Eric Holder, a anuntat ulterior in cursul zilei, intr-un discurs sustinut la Atlanta (Georgia, sud-est), ca va prezenta noi linii directoare privind realizarea profilului rasial de catre agentii fortelor de ordine federale. Zeci de manifestatii au avut loc luni in Statele Unite pentru a cere dreptate, cu mainile ridicate, pentru Michael Brown. La New York, cateva sute de tineri, majoritatea studenti si liceeni albi, s-au asezat pentru scurt timp in Times Square pentru a pastra un minut de reculegere inainte de a pleca, sub sloganul "Mainile sus, nu trageti".

Citeste si:
[Video] St. Louis: Proteste violente, dupa ce un tanar a fost UCIS...
Video  St. Louis: Proteste...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.