Armata sud-coreeana a efectuat vineri exercitii cu munitie reala in apropiere de frontiera maritima disputata cu Coreea de Nord in Marea Galbena.

Aceste exercitii s-au desfasurat pe doua insule, dintre care una a fost bombardata la 23 noiembrie 2010 de armata nord-coreeana, ceea ce a provocat o criza internationala si a condus peninsula in pragul conflictului. Patru sud-coreeni au fost ucisi atunci. In urma razboiului din Coreea nu a fost semnat nici un armistitiu, astfel ca cele doua state sunt din punct de vedere tehnic inca in razboi. Operatiunile cu munitie reala au incheiat doua saptamani de exercitii la care au participat 300.000 de soldati sud-coreeni si care au fost calificate drept provocare de Coreea de Nord.

Inca inainte de demararea exercitiului, armata nord-coreeana i-a avertizat pe "provocatorii nebuni" din Sud, care nu trebuie "sa uite niciodata lectia din 2010". In 2010, Phenianul a explicat ca din cauza unui exercitiu similar a bombardat insula Yongpyeong, scrie MEDIAFAX.

Ministerul sud-coreean al Apararii a raspuns ca orice agresiune a Nordului ar constitui un pas spre "autodistrugere". "Vom pedepsi fara ezitare orice provocare nord-coreeana printr-un contraatac imediat", a declarat un purtator de cuvant.
Denumita "linia de limita din Nord", frontiera maritima a fost trasata de fortele Natiunilor Unite si ale Statelor Unite in 1953, la sfarsitul razboiului din Coreea. Phenianul refuza sa recunoasca aceasta linie de demarcatie, care a fost teatrul unor confruntari scurte dar sangeroase intre cele doua state, in 1999, 2002 si 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.