Intariri constand in armament greu se indreptau luni dimineata catre Donetk, bastionul separatist din estul Ucrainei, la o zi dupa ce Uniunea Europeana (UE) a indemnat Moscova sa-si retraga trupele si sa impiedice trimiterea unor intariri suplimentare.

Jurnalisti AFP au vazut sase tancuri si doua blindate in apropiere de Sahtarsk, pe drumul catre Donetk. La Makiivka, langa Donetk, jurnalistii au vazut o coloana de 15 camioane fara numere de inmatriculare, dintre care 14 tractau tot atatea tunuri de calibrul 122 milimetri. Ele se indreptau catre Donetk. Camioanele erau albe, mai putin unul, in care se puteau vedea stive de lazi de munitie.

La Donetk, tirurile de artilerie au continuat in noaptea de duminica spre luni, dar cu mai putina intensitate decat in noaptea precedenta.

Avand in vedere apropierea tirurilor de centrul orasului, probabil ca rebelii trag asupra fortelor de ordine ucrainene in apropiere de aeroport - scena unor confruntari armate intense de mai multe luni - de pe pozitii situate la periferia orasului.

Situatia de pe teren s-a degradat in mod brusc dupa alegerile separatiste de la 2 noiembrie, care au pus in discutie acordurile de pace incheiate in septembrie intre Kiev si separatistii prorusi cu participarea Moscovei si OSCE, scrie mediafax.

Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a indemnat duminica Moscova sa-si retraga trupele din estul Ucrainei si sa impiedice trimiterea oricaror intariri suplimentare, catalogand foarte ingrijoratoare prezenta unor tancuri, semnalata cu o zi inainte de catre OSCE, in regiunile rebele.

"Indemn Rusia sa-si asume integral responsabilitatile in acest sens, inclusiv prin impiedicarea oricaror miscari de trupe, armament sau combatanti provenind de pe teritoriul sau catre Ucraina si prin retragerea din Ucraina a tuturor trupelor, armamentului si echipamentelor aflate sub controlul sau", a subliniat ea.

Casa Alba si-a exprimat de asemenea ingrijorarea, duminica, fata de intensificarea confruntarilor armate in regiunile separatiste ucrainene, subliniind ca orice tentativa a rebelilor de a cuceri teritorii noi constituie o incalcare flagranta a acordurilor de armistitiu.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.