Dupa ce in Parlamentul abhaz a fost introdus un proiect de lege privind o apropiere intre Abhazia si Rusia, Georgia a avertizat Rusia cu privire la orice veleitate de "anexare" a republicii separatiste georgiene.

"Speram ca autoritatile ruse se vor abtine sa semneze asa-zisul acord, altfel acest gest va fi considerat un pas catre anexarea Abhaziei, cu toate consecintele legale", afirma Ministerul georgian de Externe intr-un comunicat.

Semnarea unui asemenea acord ar putea sa schimbe in mod semnificativ situatia in regiune si sa "creeze probleme suplimentare" securitatii in Europa, subliniaza ministerul. Un proiect de acord "privind cooperarea si integrarea" Abhaziei in Rusia, care prevede crearea unor forte armate comune, a fost prezentat luni in Parlamentul abhaz de catre liderul acestei regiuni rebele.

Textul, care vizeaza aprofundarea integrarii politice si economice a acestui mic teritoriu din Caucaz - in care traiesc aproximativ 240.000 de oameni - cu Rusia, indeamna totodata la crearea unui "spatiu economic si vamal comun" intre Rusia si Abhazia.

"Acest acord este o noua actiune impotriva suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei (...) si ameninta capacitatile defensive ale tarii noastre", a declarat presedintele georgian Ghiorghi Margvelasvili, indemnand Parlamentul sa se pronunte asupra acestui subiect.

Abhazia, un mic teritoriu de la frontiera Georgiei cu Rusia, care se invecineaza cu Marea Neagra, situat la poalele lantului muntos Caucaz, si-a declarat independenta si a aparat-o intr-un razboi cu fortele georgiene, la inceputul anilor '90. Rusia, care sustine atat Abhazia, cat si Osetia de Sud, alta regiune separatista georgiana situata la frontiera, a recunoscut independenta acestor doua teritorii, dupa un razboi-fulger cu Georgia, in august 2008.

Moscova a instalat intre timp baze militare in aceste doua regiuni, denuntate ca actiuni de ocupatie de catre Tbilisi.

Citeste si:
Un cablu electric va fi construit între România, Georgia și...
Un cablu electric va fi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.