Marea Britanie este pregatita sa faca fata sosirii virusului Ebola pe teritoriul sau, a declarat ministrul Sanatatii Jeremy Hung sambata, in urma unor exercitii de mare amploare implicand sute de persoane.

Personal de la spitale purtand tinute de protectie si servicii de ambulanta au participat la exercitiu, care a durat opt ore si in cursul caruia actori au simulat simptome ale bolii, pentru a testa capacitatea de raspuns a serviciilor de urgenta. Exercitiul a fost urmat de o reuniune interministeriala de criza Cobra, condusa de catre ministrul Hunt.

"Este un exercitiu util si sunt bine asigurat de faptul ca am implementat planuri fiabile in eventualitatea unui caz de Ebola in Marea Britanie", a declarat el.

"Vom evalua ceea ce s-a petrecut bine si ceea ce este necesar sa fie imbunatatit", a continuat el, adaugand ca acest exercitiu "reprezinta doar o mica parte din dispozitivul privind Ebola". "Acest exercitiu de o importanta vitala a permis testarea in mod foarte realist a modului in care sistemul este pregatit" pentru aparitia unui caz in Marea britanie, a declarat principalul consilier guvernamental in domeniul Sanatatii Sally Davies.

In cadrul acestui exercitiu, o persoana a lesinat intr-un centru comercial din Newcastle, in nord-estul Angliei, dupa care a fost plasata in izolare intr-un spital vecin, in timp ce prelevari au fost trimise la un laborator din sud-estul Angliei. In cadrul acestei simulari, diagnosticul s-a dovedit pozitiv, iar pacientul a fost transferat intr-un spital londonez.

Alt exemplu: un pacient s-a prezentat intr-un centru de consultatii, la Londra, cu simptome gripale, dupa ce a revenit din Africa de Vest.

Acest exercitiu a fost solicitat de catre premierul David Cameron, dupa ce a fost criticat in urma deciziei de a introduce masuri de depistare consolidate pe anumite aeroporturi londoneze si in gari Eurostar. Este vorba despre controlul persoanelor provenind din Liberia, Sierra leone si Guineea, tarile cele mai afectate de epidemie.

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

Experti medicali au apreciat ca aceste controale constituie o pierdere de timp, iar altii au denuntat un plan adoptat in pripa amplificarii panicii provocate de propagarea bolii. In plus, potrivit unui purtator de cuvant al aeroportului Gatwick - vizat de controale, aeroportul nu a primit nicio instructiune despre modul in care sa fie efectuata depistarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.