Ambasadorul Uniunii Europene in Canada, Marie-Anne Coninsx, este increzatoare ca Guvernul de la Ottawa incearca sa rezolve preocuparile Romaniei si Bulgariei privind vizele.

Diplomati afirmau saptamana trecuta ca Romania si Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, din cauza mentinerii vizelor canadiene pentru cele doua tari. Marie-Anne Coninsx a declarat pentru agentia The Canadian Press ca nici Uniunea Europeana nu este multumita de mentinerea vizelor, precizand ca aceasta pozitie a fost transmisa premierului Stephen Harper.

"Avem asigurari ca Guvernul canadian lucreaza la aceasta problema. Aceasta este o problema care nu are legatura directa cu Acordul de liber-schimb, dar restrictiile vor trebui eliminate", afirma Marie-Anne Coninsx. Intrebata explicit daca Guvernul Canadei ar trebui sa elimine vizele de calatorie pentru cetatenii romani si bulgari, Marie-Anne Coninsz a raspuns: "Da. Speram ca problema va fi solutionata intr-un mod constructiv si concertat".

Remi Lariviere, un oficial din cadrul Departamentului canadian pentru Imigratie si Cetatenie, a confirmat ca Guvernul federal canadian lucreaza la un proiect pentru eliminarea vizelor in cazul tuturor statelor membre UE.

Premierul Canadei, Stephen Harper, s-a intalnit saptamana trecuta cu presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu presedintele in exercitiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a celebra finalizarea negocierilor in vederea semnarii Acordului de liber-schimb. Insa, potrivit unor diplomati, exista temeri ca Romania si Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului Complet Economic si Comercial (CETA), denumirea oficiala a Acordului de liber-schimb UE-Canada. "Inca exista o problema legata de romani si bulgari. Canada solicita vize pentru ei, o situatie care ii nemultumeste foarte mult", a afirmat un diplomat occidental implicat in negocieri, preferand sa pastreze anonimatul. "Exista preocupare ca ar putea aparea probleme in parlamentele celor doua tari. Nu este clar in totalitate daca Acordul va trebui ratificat in parlamentele nationale din statele UE sau in Parlamentul European", a explicat diplomatul citat, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Canada a decis mentinerea vizelor pentru cetatenii din Romania, Bulgaria si Cehia pentru a bloca eventuale solicitari ilegale de azil. Vizele pentru cetatenii cehi au fost eliminate anul trecut, dar ministrul canadian al Imigratiei si Cetateniei, Chris Alexander, a declarat ca vizele destinate romanilor si bulgarilor sunt mentinute din cauza preocuparilor privind traficul de persoane si infractionalitatea organizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.