California este primul stat american care interzice pungile din plastic, masura urmand sa intre in vigoare in vara anului viitor.

Potrivit legii care a fost ratificata marti de guvernatorul acestui stat american, pungile din plastic de unica folosinta vor disparea din magazinele alimentare si din farmacii incepand de la 1 iulie 2015, apoi din minimarketuri, magazine care vand alcool si din pescarii, incepand din 1 iulie 2016.

Politicienii americani au adoptat aceasta lege in primele zile ale lunii septembrie, iar guvernatorul Californiei, Jerry Brown, avea la dispozitie pana la sfarsitul lunii pentru a o ratifica. "Aceasta lege reprezinta un pas in directia cea buna, ea reduce torentul de pungi din plastic care ne polueaza plajele, parcurile si chiar oceanul in sine", a comentat guvernatorul californian, dupa promulgarea de marti a textului de lege.

"Suntem primii care interzic aceste pungi si nu vom fi singurii care o vor face", a adaugat el. Legea permite magazinelor sa factureze cu 10 centi pungile din hartie sau reutilizabile. Interdictii similare, sustinute de organizatiile care militeaza pentru protejarea mediului inconjurator, sunt deja in vigoare in cateva orase americane, precum Los Angeles si San Francisco.

Legea era combatuta de opozitia republicana care considera aceasta interdictie un fel de ingerinta a statului in afacerile companiilor mici si mijlocii. Legea este criticata si de producatorii de pungi din plastic, care evoca riscul unor concedieri si aparitia unor costuri suplimentare pentru consumatori. In Franta, guvernul doreste sa interzica pungile din plastic de folosinta unica din comert incepand cu 1 ianuarie 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.