Dupa ce a fost secretar general a fost timp de peste cinci ani Anders Fogh Rasmussen si-a luat vineri ramas-bun de la NATO.
In ultima sa aparitie publica, Rasmussen a depus o jerba la memorialul dedicat soldatilor decedati in operatiunile NATO, din curtea sediului Aliantei de la Bruxelles. Fostul premier liberal danez, care a fost in mod exceptional insotit de sotia sa Anne-Mette, nu a facut nici o declaratie. Rasmussen a prezidat ulterior ultimul sau Consiliu Nord-Atlantic, care reuneste ambasadorii celor 28 de state membre ale Aliantei, inaintea unei ultime intalniri cu cei mai apropiati colaboratori ai sai si cu membri ai personalului civil si militar.

Mandatul sau a inceput la 1 august 2009 si se incheie oficial marti, 30 septembrie

Succesorul sau, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, in varsta de 55 de ani, va prelua functia la 1 octombrie. El va sustine o conferinta de presa miercuri dupa-amiaza. Ultimele luni ale mandatului lui Rasmussen au fost marcate de criza din Ucraina, asupra careia a adoptat pozitii foarte ferme. La inceputul lui septembrie, la summitul NATO din Tara Galilor, statele membre ale Aliantei au decis sa creeze o forta care va putea fi mobilizata in cateva zile, ca raspuns la o situatie de criza, si sa mentina o "prezenta continua" in estul Europei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.