Dupa informatii privind existenta unor amenintari din partea islamistilor Comisia Europeana si-a consolidat masurile de securitate.

Cotidianul belgian l'Echo a anuntat, sambata, ca autoritatile belgiene au dejucat mai multe atentate pregatite de extremistii care s-au intors in Belgia dupa ce au luptat in Siria. La randul sau, televiziunea publica olandeza NOS a anuntat ca cel putin doua dintre persoanele arestate de autoritatile belgiene veneau de la Haga, iar una dintre posibilele tinte era cladirea Comisiei Europene de la Bruxelles.

"Doua persoane au fost inculpate la 7 august si plasate sub arest pentru participare la un grup terorist, finantarea terorismului si incalcarea legislatiei cu privire la regimul armelor intr-un context terorist", a anuntat, luni, Parchetul federal belgian. Institutia a adaugat intr-un comunicat ca, "deocamdata, nu exista informatii concrete" cu privire la "evitarea pregatirii unui atentat cu bomba vizand cladirea Comisiei Europene". "In schimb, s-a stabilit (...) ca anumite persoane locuiau la o adresa aflata in apropierea unor institutii europene", arata comunicatul Parchetului federal belgian.

Comisia Europeana a reafirmat, de asemenea, ca "nu a primit nicio informatie cu privire la existenta unor amenintari specifice". "Am luat legatura cu autoritatile belgiene, care au confirmat ca nu sunt la curent cu vreo amenintare specifica la adresa Comisiei Europene", a declarat purtatorul de cuvant, Jonathan Todd, intr-o conferinta de presa. Cu toate acestea, Comisia Europeana a decis consolidarea masurilor de securitate. Intr-un email intern, comisarul european pentru probleme de securitate a anuntat ca a "decis ridicarea nivelului de securitate in cladirile Comisiei", potrivit agentiei Belga.

"Nicio amenintare specifica nu a fost identificata la adresa Comisiei sau a angajatilor", a asigurat comisarul pentru afaceri institutionale, Maros Sefcovic. "Va asigur ca au fost luate toate masurile necesare, atat in vederea anticiparii amenintarilor, cat si pentru a reactiona", a afirmat el. "In actualul climat international, din precautie, am decis cresterea nivelului de securitate in cladirile Comisiei. Daca va fi necesar, masuri de securitate suplimentare vor fi luate", a adaugat el.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

Cladirile Comisiei Europene de la Bruxelles adapostesc birourile comisarilor, dar si mai multe mii de functionari europeni. Controale de securitate au fost organizate luni la intrarea in sediul Comisiei, desi, in mod obisnuit, permisele de acces sunt verificate in interiorul institutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.