Kievul si separatistii au cazut de acord asupra unui armistitiu si crearii unei zone demilitarizate pe o raza de 30 de kilometri in estul Ucrainei.

"Am semnat un memorandum", a declarat pentru presa emisarul Kievului, fostul presedinte Leonid Kucima. Documentul de noua puncte prevede, in special, incetarea utilizarii armelor si o retragere cu 15 kilometri de la linia de contact a artileriei grele a celor doua tabere, a precizat Kucima. Documentul constituie o ocazie pentru "crearea unei zone de incetare a focului pe o raza de cel putin 30 de kilometri", a adaugat el.

Acest acord se inscrie in cadrul tentativelor de a instaura pacea in estul Ucrainei, unde separatistii prorusi si armata ucraineana se infrunta inca din aprilie. Acest grup de contact, alcatuit din reprezentanti ai Ucrainei, separatistilor prorusi, Rusiei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a incheiat la 5 septembrie un "protocol de incetare a focului", formulat in mod vag, care a permis dezescaladarea violentelor fara a le opri insa complet.

Beligerantii au convenit sa nu utilizeze arme grele in zonele populate si sa interzica avioanelor de lupta si avioanelor fara pilot sa survoleze zona de securitate care se va afla sub supravegherea OSCE, a explicat Leonid Kucima. Memomorandumul mai prevede ca "toate grupurile armate, echipamentele militare, toti combatantii si mercenarii" sa nu patrunda in aceasta zona.

"Ar trebui creata o zona de securitate completa", a anuntat, la randul sau, Igor Plotnitki, reprezentantul separatist al "Republicii Populare Lugansk", adaugand ca statutul regiunilor Lugansk si Donetk, controlate de separatisti, nu au fost discutate. "Noi avem opinia noastra pe aceasta tema, iar Ucraina o are pe a sa", a raspuns "premierul" Republicii unilateral proclamate Donetk, Aleksandr Zaharcenko.

Citeste si:
Zelenski: „Suntem pregătiţi pentru o pace corectă şi justă”
Zelenski: „Suntem pregătiţi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.