Presedintele rus, Vladimir Putin, si cancelarul german, Angela Merkel, au examinat situatia livrarilor de gaz rusesc Uniunii Europene si au convenit asupra continuarii consultarilor trilaterale cu Ucraina, a anuntat luni serviciul de presa al Kremlinului, citat de RIA Novosti, in pagina electronica.

"Putin si Merkel au avut un schimb de opinii cu privire la livrarile de gaz rusesc catre statele membre UE. Ei au convenit sa continue consultarile in format trilateral", arata comunicatul, potrivit MEDIAFAX.

Problema livrarilor de gaz rusesc catre statele UE in iarna ce urmeaza a generat ingrijorari din cauza confictului din Ucraina, principala tara de tranzit, si a datoriei la gaze pe care Kievul o are fata de Moscova. In trecut, conflictele pe tema gazelor dintre Ucraina si Rusia au condus in mai multe randuri la suspendarea aprovizionarii cu gaz pe timpul iernii.

Pe de alta parte, statele est-europene au inceput sa isi suplimenteze stocurile de gaze naturale, pe fondul temerilor privind o eventuala intrerupere a livrarilor din Rusia pe timpul iernii, Romania fiind una din putinele state din regiune care isi poate asigura majoritatea necesarului de gaze din productia interna.

Desi gradul de dependenta al tarilor est-europene de importurile de gaze din Rusia variaza de la stat la stat, per total, regiunea se bazeaza mai mult pe livrarile Gazprom decat economiile din vestul Europei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.