Prima implantare a unor celule reprogramate, denumite pluripotente induse (iPS), a avut loc vineri in Japonia.

Pacienta este o femeie in varsta de 70 de ani, a explicat echipa medicala de la Fundatia pentru cercetari biomedicale si inovatii (IBRI) din Kobe, in colaborare cu Masayo Takahashi, director de produs la Institutul Riken. Scopul acestei prime operatii pe oameni consta in verificarea gradului de siguranta al unei astfel de interventii. Specialistii spera de asemenea la o ameliorare a starii de sanatate a persoanei operate. Ministerul Sanatatii din Japonia a aprobat in urma cu un an proiectul acestor teste clinice propuse de IBRI si Institutul Riken.

In cazul de fata, medicii niponi vor sa trateze o maladie oculara, degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV), prima cauza de orbire la persoanele de peste 55 de ani din tarile industrializate. Pentru a realiza acest lucru, oamenii de stiinta au cultivat celule din retina pacientei, pornind de la iPS, care au fost apoi implantate acesteia.

Celulele susa pluripotente induse (iPS) sunt create pornind de la celule adulte ale pacientului aduse intr-o stare aproape embrionara. Savantii reusesc acest lucru obligand patru gene sa se exprime din nou (in mod normal inactive in celulele adulte). Aceasta manipulare genetica are scopul de face celulele sa redevina imature si sa isi regaseasca capacitatea de a se diferentia in toate tipurile celulare, in functie de mediul in care se afla.

In 2012, cercetatorul japonez Shinya Yamanaka si cel britanic John Gurdon au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina pentru punerea la punct a metodei care permite reprogramarea celulelor adulte in celule susa, un procedeu-cheie pentru viitorul medicinei regenerative. Folosirea celulelor iPS nu ridica probleme de etica fundamentala, spre deosebire de celulele susa prelevate din embrionii umani.

Citeste si:
Tratamentul revoluționar pentru cancer, în premieră la Spitalul...
Tratamentul revoluționar care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.