Un tratament personalizat revoluționar, aprobat deocamdată doar pentru două tipuri de cancere hematologice - leucemia acută limfoblastică la copil și adultul tânăr și limfomul cu celulă mare B - este disponibil, începând de anul acesta, în premieră în România, la Institutul Clinic Fundeni din București, informează Hotnews. Este vorba despre terapiile celulare CAR-T.
Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă de tratament care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și a distruge celulele tumorale.
„Vorbim despre o terapie complet diferită față de un medicament în percepția sa clasică, despre o terapie «vie» care se regăsește în organism atât timp cât există un antigen care poate fi țintit. Spre deosebire de un medicament clasic, terapia CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell) este creată special pentru fiecare pacient în parte, de aceea și procesul de fabricație necesită o schimbare radicală, de la producție, la logistică și administrare”, explică prof. univ. dr. Alina Tănase.
Cum funcționează tratamentul revoluționar cu propriile celule
Tratamentului celular personalizat este o rază de speranță pentru pacienții care nu au răspuns la tratament sau la care boala a recidivat.
„Există boli, din păcate, refractare și la transplant. Există boli la care toate liniile de terapie nu au funcțioanat. Și, din păcate, există și această categorie de pacienți. Începând de anul acesta, pentru acești pacienți (...) am reușit să implementăm în România acest program de terapie personalizată - terapia celulară”, afirmă prof. dr. Alina Tănase.
”Ceea ce este nou la această terapie pentru cancer este că vorbim despre celulele proprii ale pacientului - le recoltăm, sunt celule vii, le trimitem într-un laborator unde sunt modificate genetic astfel încât să aibă, pe suprafață, un antigen chimeric, iar în momentul în care sunt modificate astfel încât acest receptor să fie pe suprafața lor, receptorul se leagă exact de celula malignă. Și atunci, vorbim despre un prototip de terapie personalizată. Aceste celule se întorc ca medicament, dar un medicament doar pentru pacientul respectiv”, explică medicul.
Citeste si:Află soluțiile surprinzătoare pentru tensiunea mică!
![]()
Această nouă terapie a fost aprobată în Statele Unite din anul 2017 iar în Europa din 2018.
Pacient care a beneficiat de tratamentul personalizat: ”Acest program a fost ultima mea șansă”
Până acum, în România, trei pacienți (un adult și doi copii) au beneficiat de acest tratament revoluționar. Pacientul adult a fost externat, iar cei doi copii sunt într-o stare foarte bună, a declarat medicul Alina Tănase.
„Acest program a fost ultima mea șansă. Nu am cuvinte. Mi-a dat o nouă viață acest tratament și le sunt recunoscător medicilor”, confirmă Marin Olteanu, unul dintre pacienții care au beneficiat de această terapie revoluționară.
Alina Tănase speră că, odată cu trecerea timpului, vor mai fi în țară și alte centre acreditate pentru a administra această terapie, în afara Institutului Clinic Fundeni.
Avon în pragul falimentului: 200 de procese legate de cancer...
![Avon în pragul falimentului:...](https://www.9am.ro/images/cache/articles/6/5/7/365723/xp_365723_400x250-00-65.jpg,qv=1723717860.pagespeed.ic.L5yJsu-MA-.jpg)
„Important este că am început. Așa a fost și cu transplantul de celule stem la început, am tratat câțiva pacienți pe an, apoi s-au deschis mai multe centre. Și sper din suflet că așa va fi și cu programul de terapii celulare. Începutul a fost cel mai greu. Apoi căpătăm experiență (...) Numai în momentul în care cineva al tău sau tu ești pus în situația de a fi trecut prin toate liniile de tratament și nu mai ai nicio variantă, să ți se ofere un astfel de tratament este ca o minune. Suntem foarte încântați că am reușit acest proiect în Institutul Clinic Fundeni, și la adulți și la copii. Este, deocamdată, singurul centru acreditat pentru astfel de terapii în România”, este speranța medicului.
Pe lângă componenta medicală, este și o componentă administrativă consistentă - de avizare, de acreditare, de certificarea quality management a tot ce înseamnă recoltă de celule - primit, transport, administrat.
Cancerul laringian: de ce apare, cum se manifestă și cum se poate...
![Cancerul laringian: de ce...](https://www.9am.ro/images/cache/articles/6/5/4/365497/p_365497_400x250-00-65.jpg?v=1721044748)
„Vorbim despre un medicament aprobat în toată lumea. Sunt mai multe tipuri de astfel de medicamente, sunt 6 până la ora actuală înregistrate în lume. În România avem deocamdată unul singur înregistrat, pentru aceste două indicații despre care v-am vorbit - leucemia acută limfoblastică la copil și adultul tânăr și limfomul cu celulă mare B. Doar pentru pacienții cu boli refractare, recăzute, care nu au răspuns la alte linii de terapie”, explică medicul.
Prof. dr. Alina Tănase, medic hematolog, șefa Secției de transplant medular și directorul medical al Institutului Clinic Fundeni din București, este medicul care a adus în premieră în România și transplantul de celule stem hematopoietice și a dezvoltat, în ultimul deceniu, în secția pe care o conduce la Institutul Clinic Fundeni, un centru de transplant medular la standarde occidentale.
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
![Prințul Harry și Meghan...](https://www.9am.ro/images/cache/articles/6/5/3/365314/p_365314_400x250-00-65.jpg?v=1711439813)
Despre autor:
![Clara Vacaru](https://www.9am.ro/images/editors/29/xmain.jpg.pagespeed.ic.Ib6GmD6ptk.jpg)
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Noi centre comerciale în țară. Românii de la K2 Retail Properties deschid...
Sursa: retail.ro
-
Americanii care alimentează companiile din România cu energie nucleară proprie
Sursa: green.start-up.ro
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
Rugăciune de seară scurtă - Ghid complet pentru liniște sufletească
Sursa: garbo.ro
-
Povestea celebrei carpete Răpirea din Serai prezentă în toate casele...
Sursa: kudika.ro
-
#NOHACK Dictionary: Adware, pop-up-urile agasante care ne apar pe calculatoare
Sursa: start-up.ro
-
Bilete ieftine la TAROM: Către ce destinații de vacanță poți zbura
Sursa: wall-street.ro