Un important oficial militar din cadrul NATO a declarat, joi, ca peste o mie de soldati rusi lupta in prezent pe teritoriul ucrainean si in special in zona orasului Novoazovsk.

"Mult peste o mie de soldati rusi lupta in prezent in Ucraina. Ei ii sustin pe separatisti, lupta alaturi de ei" impotriva fortelor armate ucrainene, a afirmat oficialul NATO, precizand ca se bazeaza pe "o estimare foarte prudenta".

Kievul a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile, scrie MEDIAFAX.

Incepand de luni, am asistat la noi incursiuni in apropiere de Novoazovsk", ceea ce creeaza un "nou front pentru fortele ucrainene" si le pune "intr-o situatie teribila", a precizat oficialul NATO. El a adaugat ca, "de la jumatatea lui august, fortele ruse sunt angajate activ in lupte". El a estimat de asemenea la aproximativ 20.000 numarul soldatilor desfasurati de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Oficialul a apreciat ca aceasta "escaladare semnificativa a operatiunilor militare ruse" este "direct legata de succesul operatiunilor militare ucrainene" impotriva separatistilor.

De altfel, Ucraina a denuntat o "invazie directa" a trupelor ruse in estul tarii. "Situatia s-a agravat in mod semnificativ, am inregistrat o invazie directa a fortelor militare ruse in regiunile din estul Ucrainei", a afirmat ambasadorul Kievului Igor Prokopciuk, dupa o reuniune a OSCE joi, citand "cucerirea de catre fortele ruse a orasului Novoazovsk si a mai multor orase apropiate".

Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat insa ca nu exista soldati rusi in Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizatiei la Viena.

"Nu exista decat o unitate" de aproximativ zece "soldati rusi care au traversat frontiera fara intentie in urma cu doua zile", a continuat diplomatul, facand referire la militarii a caror arestare a fost anuntata de Kiev marti.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat joi, intr-un mesaj televizat, ca si-a anulat vizita in Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" in Ucraina, unde situatia se "deterioreaza rapid". El a adaugat ca a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate si Aparare, pentru a elabora un plan de actiune.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.