Ucraina a cerut joi Uniunii Europene sa ii acorde un "ajutor militar de anvergura" in urma unei "invazii ruse nedisimulate", conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev, citat de AFP.

"Facem apel la o sesiune extraordinara a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (...). Ajunge cu coniventa si calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie sa se materializeze prin sanctiuni semnificative si un ajutor militar si tehnic de anvergura", a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE, scrie MEDIAFAX.

Kievul a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat joi, intr-un mesaj televizat, ca si-a anulat vizita in Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" in Ucraina, unde situatia se "deterioreaza rapid". El a adaugat ca a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate si Aparare, pentru a elabora un plan de actiune.

Ucraina a acuzat in repetate randuri trupele ruse ca actioneaza pe teritoriul sau pentru a-i sustine pe separatistii prorusi in fata fortelor ucrainene. Moscova a respins intotdeauna aceste acuzatii, insa NATO si Polonia sustin ca au dovezi in acest sens. Aceste acuzatii au fost relansate saptamana aceasta, dupa ce Serviciul ucrainean de Securitate a anuntat arestarea a zece parasutisti rusi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera ruseasca.

O sursa de la Ministerul rus al Apararii a dat asigurari, pentru agentii rusesti de presa, ca aceste trupe au trecut frontiera "in mod accidental".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.