Trupe NATO vor stationa in premiera in baze noi din Europa de Est, ca raspuns la criza ucraineana si in incercarea de a-l descuraja pe Vladimir Putin sa provoace tulburari in fostele republici sovietice baltice.

"Pentru a putea furniza intariri atat de rapid, ai nevoie de niste instalatii de receptie in tarile gazda. Astfel, va fi vorba despre prepozitionarea furniturilor, echipamentului, pregatirea infrastructurii, baze, cartiere generale. Ideea de baza este ca, in viitor, veti observa o prezenta NATO mai vizibila in Estul" Europei, a precizat secretarul general.

Polonia si trei state baltice s-au declarat alarmate de amenintarea reprezentata de Rusia si au cerut o prezenta NATO mai puternica in regiune. Ele au criticat ceea ce considera un raspuns simbolic al Aliantei Nord-Atlantice de pana in prezent. Insa problema amplasarii unor baze permanente in Europa de Est creeaza disensiuni. Franta, Italia si Spania se opun, in timp ce Statele Unite si Marea Britanie sustin solicitarile est-europenilor. Germania, a declarat un oficial NATO, se teme ca acest lucru ar putea sa provoace Rusia.

Potrivit unor surse, summitul de la Cardiff ar urma sa vina cu o formula care sa evite termenul "permanent" referitor la noile baze. "Poate avea loc o rotatie intre state, cu o frecventa foarte mare. Ideea este ca orice potential agresor sa stie, inainte sa se gandeasca sa atace un aliat NATO, ca va intalni la frontiera nu doar militari din tara respectiva, ci si trupe NATO. Acesta este lucrul important", a precizat secretarul general al blocului militar occidental.

Singurul cartier general NATO la est de frontiera Razboiului Rece se afla la Szczecin, pe coasta poloneza a Marii Baltice. Potrivit unor surse, acesta ar putea sa devina placa turnanta in cazul unor noi mobilizari. Planurile aeriene si navale au fost finalizate, dar o intelegere in privinta fortelor internationale terestre se dovedeste mai dificil de obtinut. Intrebat daca vor exista stationari permanente internationale sub steagul NATO in Europa de Est, Rasmussen a spus ca "raspunsul scurt este da. Pentru a preintampina orice neintelegere, eu adaug expresia «atat timp cat este necesar»".

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.