International22 August 201411:51

Lectura de un minut

Marea Britanie, Franta si Germania au prezentat principalele elemente de pregatire a unei noi rezolutii care va fi propusa in Consiliul de Securitate cu scopul de a pune capat celor sase saptamani de conflict.

Documentul de doua pagini, obtinut de AFP, face apel la incetarea tirurilor de racheta spre teritoriul israelian si incheierea operatiunilor militare ale Israelului in Fasia Gaza.

Textul pledeaza pentru anularea blocadei impuse de Israel asupra Fasiei Gaza si implementarea unui sistem care sa permita semnalarea actiunilor de nerespectare a incetarii focului si supravegherea transporturilor de marfuri catre enclava palestiniana.

In plus, documentul elaborat de diplomatii europeni pledeaza pentru reinstalarea controlului Autoritatii Palestiniene asupra Fasiei Gaza, care de sapte ani este condusa de Hamas. Diplomati au explicat ca initiativa vizeaza sa obtina sprijinul unanim al celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, in contextul in care o rezolutie propusa de Iordania a intampinat rezistenta, in special din partea Statelor Unite.

Acest document va raspunde ingrijorarilor Israelului in materie de securitate si se va plia pe doleantele palestinienilor, afirma diplomati.

Citeste si:
Scandal cu săbii și topoare în Dolj. Un bărbat a fost ucis
Scandal cu săbii și topoare...

De asemenea, documentul va solicita secretarului general ONU Ban Ki-moon "sa puna in aplicare aceste elemente intr-o rezolutie" menita relansarii negocierilor de pace de la Cairo.

"Primim mesaje pozitive din regiune potrivit carora un astfel de demers ar putea ajuta", a declarat pentru AFP o sursa diplomatica pe tema initiativei europene.

Discutiile sunt intr-un stadiu preliminar, au subliniat diplomati.

"Am discutat anumite idei, am impartasit opinii si suntem in curs sa incercam sa stabilim urmatoarele etape", a explicat un diplomat.

Citeste si:
Militantii din Fasia Gaza au lansat peste 400 de rachete pe...
Militantii din Fasia Gaza au...

Peste 2.083 de palestinieni au fost ucisi in conflictul care a inceput la 8 iulie, majoritatea civili, potrivit unor oficiali ai ONU.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.