Organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a indemnat marti autoritatile iraniene sa elibereze cateva zeci de "detinuti politici", incarcerati, in opinia sa, deoarece si-au "exercitat drepturi fundamentale".

"Alegerea in urma cu un a unui presedinte care se declara moderat (Hassan Rohani) a creat speranta ca numerosi detinuti politici aveau sa fie eliberati rapid, insa multi dintre ei sunt in spatele gratiilor in continuare", a declarat, citat intr-un comunicat, adjunctul directorului HRW pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord Joe Stork.

In 63 de cazuri, detinutii au fost condamnati deoarece "si-au exercitat drepturi fundamentale, si anume dreptul la exprimare si la intrunire", afirma HRW in acest comunicat, emis cu ocazia publicarii unui raport despre situatia a 189 de persoane detinute in trei inchisori, la Karaj, la aproximativ 50 de kilometri vest de Teheran.

ONG-ul cu sediul la New York citeaza 33 de membri, inclusiv cinci lideri, ai comunitatii baha'ie, o minoritate religioasa nerecunoscuta in Iran, doi clerici crestini si doua persoane convertite la crestinism, noua jurnalisti si bloggeri, dar si sapte avocati specializati in drepturile omului - inclusiv Mohammad Seifizadeh, cofondatorul Centrului Aparatorilor Drepturilor Omului, prezidat de catre Shirin Ebadi, o laureata a Premiului Nobel pentru Pace.

HRW suspecteaza totodata "o incalcare flagranta" in cadrul procedurii judiciare care a condus la condamnarea la moarte a 126 de detinuti, dintre care 35 risca o "executie iminenta" pentru activitati legate de "terorism".

Presedintele Rohani "ar fi necesar sa se pronunte in mod clar pentru instituirea unui moratoriu asupra executiilor, in masura in care exista o indoiala rezonabila asupra echitatii acestor tribunale revolutionare", a pledat Stork, subliniind ca "Iranul este necesar sa elibereze toate persoanele arestate pentru ca si-au exercitat drepturi legale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.