Banca Mondiala va mobiliza de urgenta 200 de milioane de dolari pentru a ajuta Guineea, Liberia si Sierra Leone sa controleze epidemia de Ebola, informeaza un comunicat publicat luni la Washington, relateaza AFP.

Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, medic specializat in boli infectioase, si-a exprimat ingrijorarea, afirmand ca "numeroase vieti sunt in pericol daca nu vom reusi sa stopam elanul epidemiei de Ebola".

"Urmaresc in permanenta efectul mortal al bolii si sunt intristat sa vad ca afecteaza angajati medicali, familii si comunitati", a declarat presedintele Bancii Mondiale intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

In cadrul unei conferinte telefonice, Jim Yong Kim a precizat ca va supune rapid acest program votului Consiliului de Administratie al Bancii Mondiale, care deja "sustine ferm" proiectul. O decizie finala privind acordarea acestui ajutor ar trebui anuntata la sfarsitul saptamanii, a precizat Makhtar Diop, vicepresedintele BM pentru Africa.

Epidemia de febra hemoragica cauzata de virusul Ebola a provocat moartea a 887 de persoane in Africa, potrivit unui nou bilant facut public luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Anuntul privind ajutorul financiar a fost facut in prima zi a unui summit SUA/Africa desfasurat la Washington, la care participa delegatii din 50 de tari africane, inclusiv 35 de presedinti. Finantarile vor merge spre actiuni pe termen scurt pentru sprijinul medical, precum si spre actiuni pe termen lung pentru sprijin economic, bugetar si social, a adaugat presedintele BM. Campania de ajutorare se va desfasura in coordonare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Finantarile pe termen scurt vor merge spre achizitia de material medical, plata personalului si infiintarea unui sistem de supraveghere medicala si laboratoare in regiunile afectate, precizeaza comunicatul.

Ajutorul financiar va fi consacrat de asemenea comunitatilor afectate economic de impactul epidemiei, adauga BM. In cele trei tari atinse de epidemie, se observa ca agricultura este afectata, muncitorii fugind din regiunile respective, in timp ce comertul transfrontalier a incetinit, mine au fost inchise si zboruri anulate.

Citeste si:
Incetarea epidemiei de Ebola in Liberia si Africa de Vest, anuntata...
Incetarea epidemiei de Ebola...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.