Epidemia de Ebola din Africa de vest se agraveaza si risca sa afecteze si alte tari, a avertizat directorul de operatiuni al organizatiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens, intr-un interviu publicat miercuri de Libre Belgique.

"Aceasta epidemie este fara precedent, absolut in afara controlului, iar situatia nu face decat sa se agraveze, in conditiile in care se extinde, in special in Liberia si Sierra Leone, cu focare foarte importante", a declarat acesta.

"Suntem extrem de ingrijorati de turnura pe care o ia situatia in special in aceste doua tari", a subliniat el.

"Daca situatia nu se amelioreaza rapid, exista un risc real ca noi tari sa fie afectate", a avertizat Janssens.

"Nu este exclus, dar este dificil de prevazut, pentru ca nu ne-am confruntat niciodata cu o asemenea epidemie", a insistat el, adaugand ca "lipseste o viziune de ansamblu pentru a intelege unde se situeaza principalele probleme".

"Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Guvernele trebuie sa mobilizeze si sa organizeze mai multe mijloace pentru a duce eforturile si capacitatea la nivelul necesar pentru a incepe sa controlam aceasta epidemie", a conchis el.

Aceasta epidemie, care dureaza de la inceputul anului, a izbucnit in Guineea, dupa care s-a extins in Liberia si apoi in Sierra Leone, trei tari care, pe 23 iulie, inregistrau in total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilant prezentat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanei infectate. Febra hemoragica pe care o provoaca se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat impotriva ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.