Gruparea extremista Statul Islamic (SI) isi intensifica ofensiva asupra Ain al-Arab, al treilea oras kurd din Siria, pentru a-si consolida controlul asupra zonelor nordice de la frontiera Turciei, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

Organizatia, care la sfarsitul lui iunie a proclamat un "califat" islamic in urma unei ofensive in Irak, incearca sa faca legatura intre bastioanele sale din estul si nordul Siriei si cele din nordul si vestul Irakului.

"SI asediaza imprejurimile Ain al-Arab (Kobani in limba kurda)", a afirmat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

Ain el-Arab, situat in provincia nordica Alep, la frontiera cu Turcia, este cel de-al treilea oras kurd din Siria dupa Qamishli (provincia Hassaka, nord-vest) si Afrine (provincia Alep). Confruntarile din jurul Ain al-Arab, care dureaza de doua saptamani, s-au intensificat sambata seara, kurzii aparandu-si bastionul cu toate fortele.

"Un comandant al SI a fost capturat si cel putin 11 dintre membrii sai au fost ucisi", a precizat Abdel Rahman.

Conform OSDO, SI controleaza acum aproape 250 dintre cei 700 de kilometri de frontiera dintre Siria si Turcia.

Aceasta zona se intinde de la Jarablous, un oras arab turkmen, pana in apropiere de Ras-al-Ain (kurd), situat mai la est.

"Daca SI cucereste Ain el-Arab, va avea continuitate teritoriala", apreciaza Romain Caillet, expert pe problema miscarilor jihadiste. "Este strategic pentru ca e frontiera cu Turcia", a adaugat el.

De la aparitia SI - cunoscut anterior ca Statul Islamic din Irak si Levant - kurzii si jihadistii duc lupte dure, primii aparand cu orice pret zonele in care au instaurat o autonomie de la inceputul conflictului in Siria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.