Israelul a lansat luni dimineata noi raiduri raiduri aeriene si tiruri de artilerie asupra Fasiei Gaza, in a saptea zi ofensivei care vizeaza neutralizarea Hamas, in timp ce eforturile diplomatice pentru dezamorsarea crizei se intensifica.

Noile raiduri au atins in special instalatii ale Brigazilor Ezzedine al-Qassam, aripa militara a Hamas, dar nu au provocat victime.

Pentru prima oara de la declansarea confruntarilor, o racheta trasa din Siria a cazut pe Platoul Golan ocupat de Israel, fara sa provoace victime. Armata israeliana a replicat prin tiruri de artilerie vizand pozitii ale fortelor siriene si a asigurat ca "tintele atinse au fost identificate".

Armata israeliana a anuntat, de asemenea, ca "mai multe rachete au fost trase din Liban asupra Galileei occidentale". "Nu a fost anuntat niciun ranit pentru moment", a precizat Tsahal. Armata israeliana a mai precizat ca a ripostat cu tiruri de artilerie si a depus o plangere la fortele ONU desfasurate in zona.

De asemenea, Israelul a arestat cinci lideri ai miscarii islamiste Hamas la Nablus si la Jenin, au declarat surse din serviciile de securitate palestiniene. In pofida apelurilor comunitatii internationale, nici Israelul si nici Hamas, care controleaza Fasia Gaza, nu par dispuse sa negocieze incheierea ostilitatilor soldate pana in prezent cu 172 de morti si cel putin 1.130 de raniti, majoritatea civili palestinieni, de la declansarea operatiunii "Limita de protectie".

Agentia ONU responsabila de refugiati palestinieni (UNRWA) a inregistrat prezenta a 17.000 de refugiati in taberele sale duminica seara, fata de 4.000 anterior. La Ramallah, presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas a cerut, intr-o scrisoare adresata secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, sa plaseze oficial statul Palestina "sub sistemul de protectie internationala al ONU".

Intre timp, in Fasia Gaza mii de locuitori au parasit nordul teritoriilor cu masinile, sau pe jos. In total, aproape 715 rachete au vizat Israelul si peste 160 au fost interceptate de la izbucnirea confruntarilor, fara a provoca victime.

Violentele au luat amploare dupa ce trei studenti israelieni au fost rapiti si ucisi luna trecuta in Cisiordania, iar Israelul a acuzat miscarea palestiniana Hamas. Ulterior, un tanar palestinian a fost ars de viu de extremistii evrei la Ierusalim. Conflictul este cel mai sangeros de la ofensiva din noiembrie 2012, cand 177 de palestinieni si sase israelieni au fost ucisi intr-o saptamana.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.