16 persoane, intre care patru militari NATO, au fost ucise marti intr-un atac sinucigas revendicat de talibani impotriva fortei internationale din estul afgan, potrivit Aliantei Nord-Atlantice si autoritatilor locale, relateaza AFP.

"In aceasta dimineata, un kamikaze a vizat un grup de militari straini" in provincia Parwan si "patru soldati straini, doi politisti si zece civili au fost ucisi", a declarat pentru AFP Waheed Sediqqi, purtator de cuvant al guvernatorului din Parwan, transmite MEDIAFAX.

ISAF a confirmat moartea a patru dintre militarii sai, fara a le dezvalui nationalitatea, misiune ce revine in mod obisnuit tarilor de origine. Astfel de atacuri sangeroase au devenit rare in ultimele luni pentru ISAF, care se pregateste sa paraseasca tara la sfarsitul anului. Talibanii au revendicat atacul pe Twitter. "In jurul orei 08.00 in aceasta dimineata (08.30 ora Romaniei), unul dintre combatantii nostri a desfasurat un atac sinucigas impotriva fortelor speciale americane in districtul Bagram, in provincia Parwan".

"Curajosul combatant si-a detonat vesta cu explozibil si 15 membri ai fortelor speciale au fost ucisi sau raniti", potrivit mesajului talibanilor, care au obiceiul sa exagereze bilanturile unor astfel de atacuri.

Aproximativ 3.450 de militari ai coalitiei au fost ucisi in Afganistan de la inceputul operatiunilor in aceasta tara, sub conducerea Statelor Unite.
In prezent mai sunt 50.000 de militari ai NATO in Afganistan, majoritatea americani, fata de 150.000 in 2011. Mandatul NATO se incheie in decembrie 2014 si nu ar urma sa ramana pe teren decat aproximativ 10.000 de militari in 2015, daca noul presedinte afgan semneaza tratatul de cooperare militara.

Atacul de marti are loc intr-un context de violente repetate din partea talibanilor, cu mai multe atacuri in capitala saptamana trecuta. La acestea se adauga tensiunile din jurul desemnarii unui nou presedinte dupa al doilea tur al alegerilor din 14 iunie, care ar putea sa se intensifice in zilele urmatoare.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Candidatul Abdullah Abdullah, care denunta fraude masive, nu a incrucisat bratele dupa anuntul primelor rezultate, luni, care l-au plasat pe primul loc pe adversarul sau, Ashraf Ghani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.